Üveges tekintetek: kiesett a kardcsapat

2012.03.18. 12:38

A magyar férfi kardválogatott 45-38-ra kikapott a nyolcaddöntőben a franciáktól a moszkvai világkupán, ami azt jelentette, nem juthat ki a londoni olimpiára. Szilágyi Áron jól kezdett, 5-1-re vezetett, utána azonban Gáll 8-4-es vezetésről hat tust kapott zsinórban. Lontay jó teljesítményével 15-12-re még vezettünk, utána azonban már nem volt nálunk az előny.

„Hullámzóan vívtunk, Áron is, aki jól kezdett, és aki egyéniben már ott van az olimpián. A franciák jobbak voltak” - értékelt Szabó Bence korábbi kapitány, Iliász Nikolasz mestere.

„Nem tudom, mi hiányzott, de ez a rendszer igazságtalan” - állapította meg, pedig akkor még csak sejteni sem lehetett, a franciák sem mennek semmire a győzelmükkel, mert a másik ágon Kína legyőzte Koreát, aztán a látványosan fáradt olaszokat, majd az Egyesült Államokat is, így bejutott a döntőbe, amiért annyi pont jár, hogy mindkét ország – francia és magyar - elé kerül a kvalifikációs rangsorban.

Kína jelenlegi mestere, Szepesi László előtte két országban dolgozott, Magyarországon kívül Franciaországban, ahol olimpiai bajnok tanítványa (Jean-Francois Lamour, a későbbi sportminiszter) is volt.

Miután Kína döntős lett, a franciák hiába verték a helyosztón a románokat, nem tudtak örülni a sikernek, üveges tekintettel vették tudomásul, hogy nem védhetik meg olimpiai aranyérmüket. Percekig néztek maguk elé, akárcsak a magyarok.

A férfi kardválogatott az olimpiák történetében még sohasem hiányzott, ha az ország részt vett a játékokon. 1908 óta egy megszakítással (1924-ben az olaszok jobb találataránnyal elvitték az aranyat) 1960-ig nyert is. A szakág süllyedése szembetűnő volt, a mélypontra most érkeztünk el.

Kamuti Jenő, a szövetség alelnöke nem véletlenül mondta: végtelenül szomorú.