Az olimpiáért küzdenek a női tőrözők

2012.03.21. 13:41

Az olimpiai részvétel kiharcolása a tét a magyar válogatott számára a vasárnapi, budapesti női tőr csapat világkupa-versenyen. Ehhez a magyaroknak a jelenlegi pozíciójukat kell megőrizniük úgy, hogy maguk mögött tartják a velük holtversenyben álló franciákat, illetve az őket kis hátránnyal követő németeket. Az egyéves selejtezős időszak utolsó állomásán Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella és Kreiss Fanny lép majd pástra.

"Egyetlen feladat áll a lányok előtt, mégpedig az, hogy megszerezzék a kvótát, semmi más nem számít ezen a hétvégén" - foglalta össze a lényeget Bernát Zoltán, Knapek jelenlegi, illetve Varga volt edzője, aki az Angyalföldi Sportcsarnokban sorra kerülő verseny házigazdájaként, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. sport divíziójának igazgatójaként is elemezte a jelenlegi helyzetet.

Bernát szerint nem könnyű a feladat. A magyarok a kanadaiakkal vagy a japánokkal mérkőznek a nyolc közé jutásért, majd az oroszok vagy az olaszok következnek. A franciáknak először a kínaiakon vagy az ukránokon kell túljutniuk, azután pedig a lengyelekkel vagy a dél-koreaiakkal mérkőznek. Mindeközben figyelni kell arra is, nehogy a németek kicsit hátrébbról indulva beelőzzenek.

A helyzetet bonyolítja, hogy a lengyeleknek nem szabad kicsúszniuk a ranglista legjobb négy csapata közül - mellettük az olaszok, az oroszok és a dél-koreaiak vannak ott -, mert akkor elveszik azt a helyet, amelyért a magyarok, a franciák és a németek küzdenek. Mindezen túl a későbbiekben az is befolyásolhatja a londoni mezőny összetételét, hogy Afrika legjobbja, az egyiptomi válogatott elindul-e az olimpián, vagy esetleg nem nevezik be, és akkor felszabadul a helye.

A sportág hazai képviselői érzékelik, hogy nagy a tét, ezért igyekeznek minél több szurkolót kicsábítani a versenyre. Az biztos, hogy az Olimpiai Bajnokok Klubjából többen kilátogatnak majd az eseményre, hátha ezzel hozzájárulhatnak a kvótaszerzéshez.

Pénteken és szombaton egyéni Vk-t rendeznek a szerdai helyzet szerint 35 ország 155 tőrözőjének részvételével, ennek azonban az olimpia szempontjából nincs tétje, mert Mohamed már nem szorulhat ki a résztvevők közül, mások pedig nem kerülhetnek be a londoni egyéni mezőnybe a csapatkvalifikáció nélkül.

Pénteken a selejtező 12 órakor kezdődik, szombaton 9 órától folytatódik az egyéni verseny a 64-es tábla asszóival, 15 órakor lesz a négyes döntő. A vasárnapi csapat Vk - melyen az eddigi nevezések alapján 17 válogatott indul - 8 órakor rajtol, a döntőre 15 órától kerül sor.