Nem balhéztak a kazahok a Borat-baki miatt

2012.03.24. 14:29

A kuvaiti sportlövő Grand Prix-n a szervezők a győztes kazah sportlövőnőnek nem országának hivatalos himnuszát, hanem a Borat című filmben hallható, obszcén verziót játszották el. A ceremónián több magyar is részt vett, az olimpiai ötödik Gerebics Roland szerint még volt, akinek tetszett is a baki, a kazahok a helyszínen nem csináltak nagy balhét.

A ceremónián a magyar sporlövő szövetség elnöke, Krzyzewsky Miklós díjátadóként, a légpuska 10 méteres versenyszámában aranyérmes Sidi Péter díjazottként vett részt. Az Indexet tájékoztató Gerebics őket nézte meg.

„Érdekes volt nézni és hallani a kazah résztvevők felmordulását, mikor elkezdődött a nemzeti himnuszuk, legalábbis, amit annak véltek még az első másodpercben, de lehetett sejteni, hogy valami nem stimmel náluk. Egy emberként szisszentek fel és kerekedett ki a szemük, mikor teltek a másodpercek a zene alatt. A fiatalabbaknak tetszett a poén, viszont az idősebbeknek már annyira nem volt ez humoros, véletlen baki. Próbáltak integetni, beszólni, hogy ez nem a nemzeti daluk, de olyan hangos volt a zene, hogy ezt nem lehetett észlelni. Ráadásul majdnem mindenki a zászlók felé nézett ezekben a percekben, így esély nem volt a kellemetlenség leállítására. Szerintem a győztes lány, akiért szólt a himnusz, annyira el volt foglalva magával és a győzelmével, hogy nem akarta észrevenni a bakit, legalábbis nem látszott rajta komoly megrökönyödés.”

Miután kiderült, hogy óriásit hibáztak a szervezők, megpróbálták elsimítani a dolgot, hogy minél kisebb legyen a botrány. Gerebics nem is látott igazán sértődött arcokat a kazahok között. „A lövészcsapatuk nem hibáztat itt senkit. Én személy szerint meg csak furcsának tartom, ha valaki beüti az internetes keresőkbe a kazah himnuszt, akkor ott a Borat féle átköltött dallal kezdődik a találati lista, valószínűleg itt csúszott el a letöltésük, meg ez az egész dolog.”

Gerebics Roland vasárnap versenyez Kuvaitban, agyaggalamb-lövészetben.