Szabina
-2 °C
15 °C

A női tőrcsapat sem lesz ott az olimpián

2012.03.25. 17:35
A női párbajtőrözők után a női tőrözőknek sem sikerült csapatkvótát szerezniük, így a magyar vívók a négy londoni csapatverseny egyikében sem indulhatnak majd.

A magyaroknak a részvétel kiharcolásához a vasárnapi verseny előtti helyüket kellett volna megőrizniük a kvalifikációs ranglistán úgy, hogy maguk mögött tartják a Budapestre velük holtversenyben érkezett franciákat, illetve a németeket, akik kis hátránnyal követték őket.

Az első összecsapás bemelegítésnek megfelelő volt a kanadaiak ellen, Mohamed Aida és Varga Gabriella magabiztosan kezdett, két asszó után 9-1 volt az állás. Egyre nőtt a különbség, végül fölényes győzelemmel lépett tovább a magyar csapat, melyben Knapek Edinát menet közben Kreiss Fanny váltotta.

Ezután papírforma vereség következett az olaszoktól, a lényegesen jobb ellenfél simán nyert. Ekkor arra volt szükség, hogy a németek és a franciák is kikapjanak. Előbbiek hamar kikaptak az oroszoktól, utóbbiak viszont vert helyzetből fordítottak a dél-koreaiak ellen, 38-34-re vezetek, végül mégis az ázsiaiak nyertek.

A franciák később könnyedén győzték le a németeket, akik ezzel kiszálltak a kvótáért folyó versenyből, majd a magyarok is legyűrték az amerikaiakat, így az a helyzet alakult ki, hogy az ötödik hely olimpiai részvételt is ért - a magyaroknak vagy a franciáknak. Az amerikaiak ellen Mohamed remekelt, plusz 16-os eredménnyel zárt, ráadásul nagyon sokat tett az utolsó asszóban, amelyben 30-31-es állásról 43-35-re fordított.

A helyosztón rosszul kezdtek a magyarok, három asszó után 3-15 volt az állás, később a franciák már 20-6-ra is vezettek, innen kellett megpróbálni a visszakapaszkodást. Mohamed utolsóként 27-33-nál ment fel a pástra, de ezúttal már nem jött össze a bravúr.

„A lelkünket kivívtuk ma. Biztos, hogy sok hibát is elkövettünk, de csapatként küzdöttünk egymásért - kezdte értékelését az egyéniben londoni kvótás Mohamed. - Végig nagy energiát kellett beleadnunk minden mérkőzésbe, még az amerikaiak ellenibe is. Ráadásul figyelni kellett, hogy mi történik a másik pástokon. Szerencsénk is volt, hogy a koreaiak a franciák legyőzésével visszaadták nekünk a reményt. Az amerikaiak ellen úgy éreztem, nagyon felfokozott állapotban vívok, innen kellett volna újból felpörögni. A franciákkal szemben az első kört mindenki bukta, utána hiába küzdöttünk, már nagyon elment az ellenfél."

„Sajnos a nap vége nem sikerült jól, mert a női tőrcsapat nem jutott ki az olimpiára - nyilatkozott Solti Antal, a női tőrválogatott vezetőedzője. - Ha az okokat vizsgálgatjuk, először a magyar sport helyzetét kell elemezni, mert általában a magyar sport is visszaesett, persze azon belül a magyar vívás nagyon is. Hogy miért? Itt kell hideg fejjel áttekinteni a helyzetet és nem szabad egymásra mutogatni. A hogyan továbbról egyelőre annyit mondhatok, most egy-két hét szabadságot kapnak a lányok, aztán felkészülünk az Eb-re mert ott bizonyítanunk kell, vissza kell szereznünk a presztízst. Ami a mai utolsó mérkőzést illeti, meg kell jegyezni, hogy a franciák nem jobbak nálunk, de ezúttal fölénk kerekedtek. Pszichés gondok lehettek, nem fizikálisak."

A magyarok most már csak abban az esetben lehetnek ott a játékokon, ha az egyiptomiak az Afrika legjobbjaként nekik járó részvételi helyet végül nem használják fel.

A magyar vívók a négy londoni csapatverseny egyikében sem indulhatnak majd. Jelen állás szerint egyéniben a kardozó Szilágyi Áron, a párbajtőröző Imre Géza és a tőröző Mohamed Aida léphet pástra a játékokon. Hozzájuk csatlakozhat a párbajtőröző Szász Emese, a kardozó Benkó Réka és a tőröző Gátai Róbert, ha eredményesen szerepel az áprilisi európai zónaversenyen, Pozsonyban.

Eredmények

a 16 között:
Magyarország-Kanada 45-21
a negyeddöntőben:
Olaszország-Magyarország 45-21
Lengyelország-Egyesült Államok 45-43
Koreai Köztársaság-Franciaország 45-42
Oroszország-Németország 34-28
az 5-8. helyért:
Magyarország-Egyesült Államok 43-35
Franciaország-Németország 45-29
az 5. helyért:
Franciaország-Magyarország 41-33
a 7. helyért:
Németország-Egyesült Államok 45-42
az elődöntőben:
Olaszország-Lengyelország 45-35
Oroszország-Koreai Köztársaság 44-34
a 3. helyért:
Koreai Köztársaság-Lengyelország 37-30
döntő:
Olaszország-Oroszország 45-32
végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Koreai Köztársaság, 4. Lengyelország, 5. Franciaország, 6. Magyarország (Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Kreiss Fanny), 7. Németország, 8. Egyesült Államok
A budapesti versenyen 17 csapat indult.