Új elnökséget választ áprilisban a vitorlásszövetség

2012.03.26. 12:03

Áprilisban új elnökséget választ a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ), mivel az elnök és a vezetés többsége lemondott a Festetics György-program mielőbbi beindítása érdekében. Az elnökség mandátuma egy év múlva járt volna le, de a sportág érdekében kidolgozott és elfogadott Festetics-programot szem előtt tartva a 14 elnökségi tagból tíz - köztük Straub Elek elnök és Wossala György ügyvezető elnök - jelezte visszalépését a március 6-i ülésén, így a vezetés működésképtelenné vált.

„Egy ideje érett már ez a lépés - mondta az MTI-nek Wossala György. - Úgy ítéltük meg, hogy egy új összetételű elnökségnek meg kell adni a lehetőséget, hogy hatékonyan tudja elindítani és finanszírozni a Festetics-programot, amely széles spektrumot felölelve irányt szab a vitorlássport fejlődésének és lehetőséget nyújt a megújulásra azáltal, hogy a vitorlázás a jövőben sikeresen kapcsolódhasson kormányzati és EU-s programokhoz.”

Wossala kiemelte: a program zánkai központtal az utánpótlásbázis szélesítését célozza, tömeges vitorlás és vízi oktatással. A Velencei-tavi Vízi Sportiskolában (VVSI) szintén az utánpótlásképzésen lenne a hangsúly, eggyel magasabb szinten, a mozgássérült sportolók bevonásával is. Szintén kiemelt cél a szabadidős vitorlázók integrálása a szövetségbe, az egész program sikere pedig az élsportban, az olimpiai szereplésben lenne legkézenfekvőbben lemérhető. Londonra - két szörfös mellett - csak egyetlen vitorlás kvótát szerzett Magyarország, Berecz Zsombor (Laser) révén, aki Pekingben is egyedüliként szerepelt.

„Tehetségben nincs hiány, a jó olimpiai szereplés csak pénzkérdés - jelentette ki Wossala. - Akár dobogós eredményre is van esély, de ehhez a mostani összeg tízszerese kell.”

A Soling hajóosztályban a világ élvonalába tartozó vitorlázó hozzátette: bár a szövetség tagjainak száma a korábbi elnökségek tevékenysége alatt is folyamatosan nőtt, s az MVSZ-nek soha nem voltak likviditási gondjai, azért a szabadidős vitorlázók közül legalább annyian nem tagjai a szövetségnek, mint amennyien igen. Az utánpótlásra pedig nem sikerült annyit pénzt fordítani, mint amennyi szükséges lett volna. A kérdésre, hogy az új elnökségbe is jelölteti-e magát, Wossala azt válaszolta, még nem döntötte el: „Már 71 éves vagyok, huszonvalahány éve ügyvezető. Meglátom, milyen összetételű elnökségre van esély, s akkor döntök.”