Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Ajánt doppingeredmények manipulálásával vádolják

2012.03.27. 17:51

Aján Tamásnak, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökének címzett, és a nemzeti sportági szövetségekhez is eljuttatott nyílt levélben támadta meg az IWF doppingpolitikáját a német súlyemelő-szövetség (BVDG) alelnöke, Christian Baumgartner.

Baumgartner több vádat is megfogalmaz az IWF-fel szemben, azt állítva például, hogy a nemzetközi szövetség nem mond igazat a doppingellenes küzdelem ügyében, és dezinformálással vádolja meg az IWF magyar elnökét. Az alelnök szerint az IWF azt a taktikát követi, hogy ha minél kevesebb doppingeset van, az azt jelzi, hogy annál kevesebben doppingolnak.

Baumgartner nekimegy honfitársának, a korábbi NOB-tag Walther Trögernek is, akinek szerepvállalását az IWF doppingellenes tevékenységében formálisnak ítéli, mondván, a 83 éves Tröger évek óta nem játszik aktív szerepet a sportban.

A német sportvezető - aki az európai szövetség április 8-i tisztújító kongresszusán a főtitkári pozíciót szeretné megszerezni - azt mondja, hogy míg 2010-ben az IWF 507 doppingellenőrzést végzett a felkészülési időszakban, edzés közben, addig 2011-ben 170-re csökkent ez a szám. További vádja szerint - az oroszokat és az ukránokat említve meg - drasztikusan visszaesett a sportágban vezető országok súlyemelőinek körében végzett ellenőrző vizsgálatok mennyisége.

Német sportvezetői kampányfogásnak minősítette ugyanakkor a Baumgartner-féle levelet az IWF budapesti irodája.

"A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, Aján Tamás a tegnapi napon egy egyértelmű és kemény hangú elemzést adott közre az Európai Kontinentális Szövetség elmúlt négyéves működéséről. Mivel a német súlyemelő-szövetség alelnöke, Christian Baumgartner főtitkári pozícióra jelentkezik és egyetlen kampányfogása, hogy az IWF doppingellenes programját elméleti síkon támadja, az érem másik oldalát is érdemes reflektorfénybe állítani. Az IWF 2011-ben 125 tagországot ellenőrzött és közel 1200 mintát vett a világ minden táján, melyeket kizárólag WADA-akkreditált laborokban analizáltatott. Az IWF a doppingellenőrzések hatékonyságára fekteti a hangsúlyt, mivel tisztában van azzal, hogy a doppingolók száma sajnos nem csökken, ellenben a módszerek finomodnak" - olvasható a reagálásban.

Az IWF-iroda válasza úgy folytatódik, hogy a német alelnök, aki civilben állatorvos, lehetőséget kapott 2011 novemberében az IWF elnökségétől és kongresszusától is, hogy nézeteit kifejtse, ám egyik fórum sem értett egyet fejtegetéseivel, sőt a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség és a NOB képviselői is ellentmondásokat és félremagyarázásokat fedeztek fel anyagában, melyeket már ott a helyszínen értésére is adtak.

"Állításaival ellentétben az IWF internetes oldalán (www.iwf.net) minden statisztikai adat megjelenik a doppingellenőrzésekről, beleértve minden egyes pozitív esetet - a német szövetség is innen gyűjti adatait. Mostanra nyilvánvaló, hogy a vádaskodás csupán kampányfogás, mivel a doppingellenes program átlátható, de ami a legfontosabb: tökéletesen összhangban van a WADA Kódexszel. A fentiek alapján a vádakat egyértelműen visszautasítjuk és ahelyett, hogy olcsó kampánytaktikának használnák az IWF doppingellenes programját, jobban tennék, ha az európai súlyemelés ismételt felzárkóztatásával és a kontinensen előforduló pozitív esetek történelmi gyökereinek kiirtásával törődnének" - hangzik az IWF-állásfoglalás.