Itt az első film Rakonczay Gábor útjáról

2012.03.27. 09:34

A filmet Dr. Százados Miklós, Rakonczayék ismerőse készítette hobbiból, aki a transzatlanti kenuzás elején lépett kapcsolatba a házaspárral. A 198 másodperces klip az út első szakaszát, a Kanári-szigetekig tartót mutatja be, a készítő úgy állapodott meg Rakonczayékkal, hogy a célba éréskor publikussá teszi a filmet.

Rakonczay célja az volt, hogy a világon elsőként egyedül keljen át kenuval az Atlanti-óceánon: december 21-én hagyta el a portugáliai Lagos kikötőjét, január 6-án, magyar idő szerint hajnali 1:40-kor érkezett meg a kanári-szigeteki Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett húsz nap helyett tizenhat alatt sikerült teljesítenie, amivel világrekordot döntött. Néhány napos pihenő után január 25-én indult el újra. A túra második szakaszában 5200 kilométert akart megtenni közel három hónap alatt, tervei szerint április elején érkezett volna célba.

Utolsó sikeres bejelentkezésekor, február 6-án kapcsolta be utoljára a műholdas telefont. A telefon azóta nem adott több jelet, így a kenusról nem lehetett tudni semmit. Szeremley Huba, magyar borász ugyanazon az útvonalon indult útnak, amin korábban a kenus is, de nem találkoztak.

Rakonczay 60 napos teljesítménye világrekord, amit az Óceánátevező Szövetségnek kell majd hitelesíteni a Guinnessnél. Ő az első, aki kenuval győzte le az Atlanti-óceánt.  • Tippek
  • Hírek