Képes vagyok elképesztő hülyeségekre

2012.03.29. 20:29

A 209 magyar és 22 külföldi úszót felvonultató országos bajnokság első döntője, a 200 gyors Európa-bajnokságot idéző izgalmakat hozott, a verseny ugyanis az Eb főpróbája.

Cseh László csak bemelegítésnek szánta ezt a számot – ötször állt rajtkőre a délután –, ám Bernek Péter és Kis Gergő így is óriási csatát vívott, az ajkai versenyző második száz métere parádésra sikeredett, és végül a fal előtt nem sokkal megelőzte Berneket, igaz, kettejük között mindössze három századmásodperc volt a különbség.

Női 200 pillangón szintén kemény párviadalra volt kilátás Jakabos Zsuzsanna és Risztov Éva között: bár a nézők nagyon szorítottak a debreceni színekben versenyző Risztovnak, a tavasszal egyre ígéretesebb formába lendülő Jakabos ellen nem lehetett esélye, utóbbi bő fél testhosszal győzött ellene. Ideje a negyedik a világranglistán.

400 vegyesen elmaradtak a nagyobb ütközetek: Cseh László mellen mindenkit maga mögött hagyott, még a legnagyobb riválisának vélt görög Joannisz Drimonakoszt is – utóbbit aztán Gyurta Gergely is simán megelőzte.

Ötven háton Bohus Richárd a surranópályán meglepte Cseh Lászlót, aki nem láthatta vetélytársát, csupán a célban konstaltálta kissé bosszúsan, hogy a csabaiak úszója 11 századdal megelőzte. A nap másik sprintszámában, 50 mellen az ifjúsági Európa-bajnok Sztankovics Anna lett a legjobb – kemény küzdelemben győzte le a szlovén Tanja Smidet.

Nyolcszáz gyorson Kis Gergő jónak mondható, 8 percen belüli idővel nyerte második aranyérmét, míg a váltóversenyeken a két favorit – a férfiaknál a Kőbánya SC, a lányoknál a Jövő SC-Veolia – győzött fölényesen.

Jakabos Zsuzsanna így látta a versenyt: „A négy vegyest kihagytam, mert az utóbbi időben többször leúsztam – a kétszáz pillangó viszont nem ment annyira jól kint, ezért szavaztam ma erre. Megmondom őszintén, az sem lepett volna meg, ha kicsit rosszabb az eredmény, de az, hogy sikerült 2:08 alá kerülnöm, kifejezetten jó érzéssel tölt el. Ehhez még hozzátettem egy egyéni csúcsot a száz ház középdöntőjében, azaz jól sikerült a mai nap.“

Cseh László szokásához hűen ritka őszinte volt: „Ilyenkor jövök rá, hogy hiába vagyok huszonhét éves, néha még mindig képes vagyok elképesztő hülyeségekre. Ott van például a kétszáz gyors: délelőtt jobb időt mentem, mint délután, ahol persze sehol sem voltam, és még csak nem is volt annyira könnyed az úszásom. A száz pillangó remekül ment, a négyvegyessel is tökéletesen elégedett vagyok, a 4:15 most, ennyi úszás mellett jó eredmény. Utána viszont jött az ötven hát, ahol szerintem minden idők legrosszabb célbaérését sikerült előadnom – mindegy, ezek a hibák is lehetnek inspirálóak, tanulni kell és fogok is belőlük.“

Kis Gergő sem volt elégedett két bajnoki címe után. „Még nem érzem azt a ritmust, még nem fekszem úgy a vízben, mint Sanghajban, ahol minden olyan könnyedén ment, ritmusosan ment a kezem és a lábam, ennek ellenére nem volt ez rossz. Most jobbat úsztam, mint tavaly júniusban, ráadásul úgy, hogy ezúttal volt egy kétszáz gyors is, ahol zajlott némi macska-egér harc, amiből sikerült jól kijönnöm. A technikai gondok maitt nem izgulok, hiszen teljesértékű edzéseket nagyjából január óta végzek, ráadásul elég régen versenyeztem az őszi-téli betegségek miatt – meg aztán van még négy hónapom az olimpiáig, úgyhogy van időm mindenre.“

Az első nap bajnokai

Férfiak

200m gyors: Kis Gergő (Rája 94) 1:49.50

800m gyors: Kis Gergő (Rája 94) 7:55.23

50m hát: Bohus Richárd (Békéscsaba) 25.69

400m vegyes: Cseh László (Kőbánya SC) 4:15.15

4x100m gyorsváltó: Kőbánya SC (Pulai Vince, Bernek Péter, Cseh László, Kozma Dominik)

3:22.94

Nők

50m mellúszás: Sztankovics Anna (Jövő SC Veolia) 32.48

200m pillangó: Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs) 2:07.85

400m vegyes: György Réka (Kőbánya SC) 4:52.24

4x200m gyorsváltó: Jövő SC Veolia (Joó Sára, Kiss Nikoletta, Verrasztó Evelyn, Mutina

Ágnes) 8:09.67