Muhari a hatórás futás új világcsúcstartója

2012.03.31. 17:08 Módosítva: 2012.03.31. 17:53
Fotó: Andruska Andrea

Muhari Gábor megjavította a hatórás futás világcsúcsát, a veszprémi versenyen 92 613 métert teljesített. A csúcsot a lengyel Tomasz Chawawko 2004 óta 92 188 méterrel tartotta.

Muhari március 10-én egy ausztriai hatórás versenyen 89 451 méterrel a világ idei legjobb eredményét érte el, és Bogár János 12 éves országos csúcsát is megdöntötte. A futó úgy érezte, maradt benne, mivel külön segítője nem volt, a verseny minden körében plusz 10-12 métert kellett futnia a frissítőjéért, ezért március 31-ére világcsúcskísérletet jelentett be a veszprémi Viking Timing hatórás futásra.

Az ultramaratonista a verseny előtt úgy számolt, 39 perces tízezer métereket kell futnia, hogy meglegyen a rekord. A célba érkezés után nem sokkal elmondta, jól sikerült az irambeosztás.

„Négy óráig nagyon belül voltam a rekordon, az utolsó két órára lassultam, négy percen kívüli ezreket is futottam. Az utolsó óra már nagyon nem esett jól, de ebben a műfajban ez benne van."

A rekord még hitelesítésre vár, a futótól a Magyar Antidopping Csoport az esti órákban vesz mintát. „Négy-öt liter folyadékot már megittam, valamennyi ki is jött belőlem, de elképzelhető, még négy litert meg kell innom, hogy elég mintát tudjak adni" - mondta a verseny közben kiszáradt futó.

Muhari 2002-ig középtávfutó volt, majd egyre hosszabb távokkal kísérletezett, maratonit futott, majd 2007-ben már 50 kilométeres versenyen is indult. Egészen a legutóbbi időkig azonban nem tartozott a hazai ultramaratonisták elitjébe. A hatórás verseny szervezője, Szalai Szabolcs győzködte, hogy próbálkozzon meg a világcsúccsal, és igyekezett méltó ellenfeleket is találni neki. Az igán komoly riválisok azonban végül nem álltak rajthoz, Muhari így a hat órát váltóban teljesítőkkel próbálta tartani a lépést.

fotó: Viking SE
fotó: Viking SE

Elmondta, nagyon sok múlt a frissítésen, a nála már bevált módon az elveszett energiát folyadékkal vitte be, a szénhidrát mellett aminosavakat is magához vett, hogy az izmai is tudjanak regenerálódni, amennyire csak lehet.

A világcsúcsra nem készült különösebben, hosszabb alapozást végzett, és követte megszokott pulzuskontrollos edzésmódszerét. „A cél az volt, hogy a négyperces ezer méterek minden körülmények között könnyen menjenek, az edzések 90 százalékában ez működött is." Bízott a regenerációs képességében is, három héten belül két hatórás versenyt tudott le, és volt, hogy egy maratoni távot is lefutott edzésként.

Muhari legközelebbi nagyobb versenye a 100 kilométeres világbajnokság lesz.