Monspart: Szükség van a sportos közösségekre

2012.04.02. 10:19

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) egy hónapja tartotta tisztújító és alapszabálymódosító közgyűlését, de Monspart Sarolta - a szabadidősportért felelős - alelnök még nem tudja megmondani, hogy az új sportirányítási struktúrával jól jár-e a magyar sport egésze, és abban a szabadidősport is.

„Most abszolút pozitívan állok a jelenlegi helyzethez, annak ellenére is, hogy amikor annak idején először hallottam a sportirányítás összevonásáról, akkor elleneztem a tervet - mondta a korábban a Nemzeti Szabadidősport Szövetség (NSZSZ) elnökeként tevékenykedő Monspart az MTI-nek. - Az NSZSZ megszűnésével ugyanakkor egyetértettem, hiszen az eredetileg, még 2001-es megalakulásakor megállapított feladatait már régóta nem tudta ellátni, mivel az ehhez szükséges jogosítványait - forrás és feladat - megszüntették még Gyurcsány Ferenc sportminisztersége idején.”

A tájfutó világbajnok azért sem alkot még egyértelmű véleményt az új rendszerről, mert idén szinte minden az olimpiáról szól, így az ötkarikás sportágak élveznek elsőbbséget a MOB-ban. Ezt a helyzetet - mint mondta - elfogadja, ám jelezte: a jövő évi költségvetés tervezésekor sok mindent tisztábban lehet majd látni.

„Jelenleg a magyar sport több milliárdos keretéből a szabadidősportra 350 millió forint jut ebben az évben, ami nem sok és kevesebb, mint tavaly, de én nagyon bízom benne, hogy a jövő évben már nagyobb szeletet sikerül kapni az egészből - mondta. - Remélem, hogy a MOB-ban megfelelő, kreatív, kompromisszumkész szakemberek dolgoznak, s ha ez így van, akkor mindenki számára megfelelő megoldások születnek majd, amivel valamennyien jól járhatunk.”

A közeljövő feladataival kapcsolatban a sportvezető elmondta, még Húsvét előtt összeül a szabadidősport-tagozat tízfős MOB-testülete, s abban bízik, hogy két pályázati projektet be tudnak majd adni a MOB-elnökséghez. Ezek egyike a kiemelt, több éve több ezer embert megmozgató események számára biztosítana pályázati lehetőséget, míg a másikra a rendszeres sporttevékenységet biztosító sportklubok és sportszervezetek pályázhatnának.

„Nagyon fontos, hogy a végeken dolgozók is pénzhez jussanak, gondolok itt például akár egy nyugdíjas gyaloglókörre is, mert ezek a kis klubok is sokat jelentenek, különösen azoknak, akiket megmozgatnak. A pályázatok elbírálásakor nagyon sok mindent figyelembe kell venni, hogy jusson pénz mindenhova, ahova kell. Ez nem egyszerű feladat, különösen úgy, hogy olyanok is próbálkoznak, akiknek nem feltétlenül nálunk kellene vagy nem  szorulnak rá - beszélt a pénzelosztás nehézségeiről Monspart Sarolta, kiemelve, hogy az évek óta jól működő nagy szabadidősport rendezvények idén sem állhatnak le. - Szükség van a viszonylag olcsó szabadidősport lehetőségekre, a sportos közösségekre. Hiszen a sport mindenkié!”  • Hírek
  • Megtakarítás