Paszkál
10 °C
15 °C

Világbajnoki erősségű mezőny a százhalombattai öttusa Világkupán

2012.04.04. 15:33

A nemzetközi élvonalból alig egy-két versenyző hiányzik majd, így világbajnoki erősségű mezőny szerepel a jövő hét második felében sorra kerülő Trigránit öttusa Világkupán, Százhalombattán.

Amint az a viadal szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, a férfiaknál 101 nevezés futott be, s a nőknél is csaknem 80 induló lesz. Ebből következően mindkét nemben három selejtezőcsoportban zajlanak majd a küzdelmek jövő csütörtökön és pénteken, s a hétvégi döntőkbe a legjobb 12-12 jut be.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány megemlítette, hogy Kasza Róbert kisebb térműtétje után már ott lesz a mezőnyben, de valószínűleg a kombinált számban nem szerepel. Kovács Sarolta térdfájdalma is megszűnt, de ő sincs egyelőre nagy formában. Ismételten kitért rá, hogy bár két férfi és két női kvótával már rendelkezik a magyar válogatott az olimpiára, továbbra is az a cél, hogy legyen több, ehhez pedig a június 1-jén záruló kvalifikációs időszakban kell pontokat gyűjteni, többek között a magyarországi Vk-fordulón. A játékokra ugyan egy nemzetből csak két-két öttusázó nevezhető, de ha többen szereznek részvételi jogot, akkor sérülés esetén kezelhető a helyzet, s van választási lehetőség.

A sajtótájékoztatón öt versenyző is jelen volt. "Két, nem igazán jól sikerült Világkupa után számomra egyértelműen az a cél, hogy bizonyítsam, ennél azért előrébb tartok" - fogalmazott Gyenesei Leila, utalva az idei első és második Vk-fordulóra, az egyesült államokbeli és a brazíliai versenyre. "A jó évkezdés ellenére vannak még bennem tartalékok. Elsősorban úszásban, de a technikai számokon is lehet csiszolni" - mondta Tóth Adrienn, aki Charlotte-ban 11., Rio de Janeiróban pedig hetedik lett. "A második Vk-n három szám után ígéretes pozícióban álltam, de talpsérülésem miatt nem jól zárult a verseny. Remélem, most is hasonlóan szerepelek az elején és ezúttal a vége is összejön" - foglalta össze célját Tibolya Péter. "Számomra az a lényeg, hogy a májusi világbajnokság előtt legyen egy verseny, amelyet végigcsinálok, most csak részsikerekben bízom" - nyilatkozott Kasza. "Az első Vk-n negyedik lettem nem túl jó vívással, most azt várom, hogy az első hat között végezzek. Nagyon nehéz verseny lesz, de egy ideje már nincs könnyű. Itt is két olaszon kívül szinte mindenki elindul" - mondta Marosi Ádám.

A magyarok közül Kovács, Tóth, Kasza és Marosi rendelkezik jelenleg kvótával.

A Világkupán a vívást a Városi Szabadidő Központban, az úszást a Kiss László Sportuszodában, a lovaglást és a kombinált számot pedig a Csónakázó-tó mellett bonyolítják le Százhalombattán, amely másodszor ad otthont a versenynek.