31 millárd forintot hívott le az öt látványsportág a társaságiadó-kedvezményből

2012.04.12. 16:28

A támogatási igazolást kapott egyesületi igényekből 25, míg a szövetségiekből 6 milliárd forintot hívtak le eddig az öt látványsportágat érintő társaságiadó-kedvezményből (TAO).

Bardóczy Gábor, a Nemzeti Sport Intézet (NSI) megbízott főigazgatója csütörtökön, a Magyar Sporttudományi Társaság harmadik tavaszi találkozóján tartott előadásán elmondta: a március 20-i adatok alapján a labdarúgás az egyesületi igényekből 13, míg a szövetségiekből 4,2 milliárdot hívott le.

A jégkorongozók az egyesületi igények 95 százalékát érvényesítették már, de a kézilabdázók is közel vannak ehhez, ugyanis a 6 milliárdos keretükből 5,4 milliárdot megkaptak. A szövetségi oldalon lehívott 6,08 milliárd forint szinte a jóváhagyott igények száz százalékát jelenti.

Az igénylések típusa minden sportágban változó, ám valamennyi esetében az infrastrukturális beruházások vannak többségben, és a képzésre érkezett igények szerepelnek a legkisebb hányadban, kosárlabdában és labdarúgásban ez utóbbira egyáltalán nem is érkezett kérelem.

Az előadásban a TAO-s rendszer céljairól, remélt hozadékairól és kockázatairól is beszélt Bardóczy, aki jelezte, nagy veszélyt jelent a szerencselovagok feltűnése, akik bejelentkeznek, hogy közvetítenek a sportszervezet és egy adott vállalat között, de cserébe a kapott pénzből részesedést várnak. Hozzátette: 10 és 50 százalék közötti közvetítési díjról is hallott már.

Bardóczy az MTI-nek elmondta, hogy a kormány már határozott a 2012/2013-ra vonatkozó pályázatok leadási határidejének meghosszabbításáról, így arra április 30-ig lesz lehetőség.