Ünnepelt a pert nyerő Postás SE

2012.04.16. 17:25

Egykori és mai sportolók, valamint sportvezetők körében ünnepelte hétfőn a Postás Sport Egyesület, hogy múlt csütörtökön jogerősen is pert nyert a Róna utcai létesítmény használati jogának megállapításával kapcsolatban a Magyar Posta, a Magyar Telekom és az Antenna Hungária ellen.

A Róna utcában megtartott, sajtótájékoztatóval és fogadással egybekötött rendezvényen Rostás Gábor elnök idézte fel a viszontagságokkal teli elmúlt öt évet, amelyet az 1899-ben alapított egyesület legnehezebb időszakának nevezett. A sportvezető beszédében kitért arra, hogy 2007 óta gazdasági bázis híján úgy kellett takarék üzemmódban működtetniük a Postás SE-t, hogy közben a fennmaradásukért naponta kellett harcot vívniuk a hitelezőkkel és az adóhivatallal.

Rostás Gábor kiemelte: olyan körülmények között nyertek pert, mintha egy futballcsapat a manchesteri Old Traffordon 0-2-ről fordított volna. Az elnök tisztában van viszont azzal, hogy még nem lépték át a célszalagot, mert számít rá, hogy ellenfeleik felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be. Ugyanakkor megígérte, hogy elszántak maradnak és továbbra sem hajlandóak elvtelen kompromisszumot kötni.

A sportvezető beszédében a jövő útját is kijelölte. A jelenleg 10 szakosztállyal és 300-400 versenysportolóval rendelkező Postás SE céljai között a versenysport újbóli felépítését, valamint a szabadidősport olyan, korábbi színvonalának visszaállítását nevezte meg, amelyért - mint mondta - ország-világ csodálta az egyesületet. Hangsúlyozta: most már lesz olyan megalapozottságuk, hogy a zuglói önkormányzat is hajlandó lesz az egyesülettel a partneri viszonyra. Végül kitért arra, hogy egy komoly létesítmény-fejlesztést is terveznek abban az esetben, ha a klub a kártérítési igény érvényesítésében is sikerrel jár a bíróságon.

A rendezvényen részt vett Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is, aki örömmel nyugtázta a Postás megmenekülését, majd hozzátette, hogy hatalmas ingatlanérték rejlik a fővárosi sportklubokban. Jónyer István világbajnok asztaliteniszező hozzászólásában az egyesületi vezetők kitartását és küzdeni tudását emelte ki.

A Magyar Posta, a Magyar Telekom és az Antenna Hungária 2007-ben szólította fel a Postás SE-t, hogy december 31-ig hagyja el az ingatlant, amelynek finanszírozását csak április 1-ig vállalják. Ezután hosszú egyezkedés, majd pereskedés kezdődött, a három cég azt szerette volna elérni, hogy a nagy múltú, immár 112 éves fővárosi klub elhagyja és a jövőben ne használhassa a sporttelepet.

Az 1950-es évektől a Postás otthonának számító Róna utcai központ körül kialakult, szövevényes ügyben a bíróság 2010-ben - első fokon - azt mondta ki, hogy a Postás SE-nek nincs köze az ingatlanhoz, és el kell hagynia azt. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly júniusban megsemmisítette az elsőfokú bírósági ítéletet, és új eljárásra utasította a hatóságot. Az elsőfokú, a Postás SE számára kedvező ítélet tavaly októberben, a másodfokú, immár jogerős döntés múlt csütörtökön született meg.