Fair play-gála: három kategóriában tizenegy díjazott

2012.04.28. 21:05

Három kategóriában öt trófeát és hat diplomát osztottak ki a Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB) szombati díjátadó gáláján, a gödöllői Grassalkovich-kastély.

Hagyományosan fair play-cselekedetért, a sportszerűség népszerűsítéséért és a fair play jegyében eltöltött sportpályafutásért lehet elismerésben részesülni, így volt ez ezúttal is. Az már januárban kiderült, hogy két magyar is a díjazottak között van. Miklósa Erika operaénekesnek és Szekeres Pál paralimpiai bajnok vívónak, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkárának egyformán a fair play népszerűsítéséért ítéltek oda trófeát. Miklósa Erika önkéntesként rendszeresen támogatja a vakok és gyengén látók sportolási lehetőségeit, Szekeres Pálnak pedig az egész pályafutása a sportszerűségről az ellenfelek tiszteletéről szól.

Miklósa Erika a gálán nem tudott megjelenni, mert Barcelonában lép fel, de videóüzenetet küldött, melyben arról beszélt, hogy a díj odaítélésével meglepetés okoztak neki, mert hiszen ő nem sportoló, csak kedvtelésből teszi, amit a sport területén tesz. Szekeres Pál úgy fogalmazott, hogy versenyen mindig éremért küzd, de ha segítséget kérnek tőle, ezután is számíthatnak rá.

Az est elején videóüzenetben szólt a díjazottakhoz Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke. A jelenlévőket köszöntötte a több szervezet, köztük az UNESCO által 1963-ban létrehozott NFPB-t 2000 óta vezető Kamuti Jenő, akit a közgyűlés délelőtt választott meg újabb négy évre elnöknek, valamint Bogyai Katalin, az UNESCO közgyűlés elnöke, továbbá Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára.  Kamuti korábban elmondta, hogy a három kategóriában, 38 jelölt közül választották ki a díjazottakat.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság 2011-es díjazottjai

FAIR PLAY CSELEKEDET:

----------------------

Pierre de Coubertin nemzetközi fair play trófea:

Erhan Yavuz (török, lovas)

A "Plevine lóverseny" során Erhan Yavuz zsoké észrevette, hogy egyik ellenfele lovának elszakadt a kantárszára. Közelebb húzódott, elkapta a gyeplőt, és visszaadta ellenfelének. Utóbbi versenyző első lett, míg Yavuz negyedikként ért célba.

diploma:

Katrin Green (német, atléta)

A parasportolók atlétikai-világbajnokságán a francia Marie-Amélie Le Fur, a 200 m-es versenyszám nagy esélyese szabálytalan futócipőben állt rajthoz, amit a bíró kifogásolt. Green, Le Fur legfőbb ellenfele győzte meg a bírót, hogy engedje futni a franciát. Utóbbi megnyerte a versenyt.

Antonio J. Leal Pina (venezuelai, vívó)

A Pánamerikai Játékok tőrversenyében a döntőbe jutásért vívott mérkőzésen 14-14-es állásnál, amikor ellenfelével együtt szúrtak a videózás előtt jelezte, hogy őt érte előbb a találat.

Andy Schleck (luxemburgi, kerékpáros)

A 2009-ben és 2010-ben elért második helye után győzni szeretett volna a 2011-es Tour de France-on, de fair playből példát mutatva gratulált legyőzőjének. "Szívből gratulálok! Andy" - írta sms-ben az ausztrál Cadel Evansnek, noha az utolsó előtti szakasz előtt még úgy volt, hogy akár nyerhet is.

Ivan Tkacsenko (orosz, jégkorongozó)

A Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongozói, köztük a csapatkapitány, Ivan Tkacsenko, légi katasztrófa áldozatai lettek. Az orosz sportközösség csak halála után tudta meg, hogy Tkacsenko rendszeresen adakozott nehéz helyzetben élők számára. A katasztrófa előtt néhány perccel például 16 000 dollárt adományozott egy hosszú évek óta betegeskedő, 16 éves fiatal lánynak, Diana Ibragimovának. Az Orosz Olimpiai Bizottság fair play-kódexe 2007 óta, az Olimpiai Charta pedig 2011 júliusa óta teszi lehetővé, hogy kiterjesszék a fair play fogalmát a sportversenyeken nyert pénzekből történő adományozásra.

A FAIR PLAY NÉPSZERŰSÍTÉSE:

----------------------------

Willi Daume nemzetközi fair play trófea:

Miklósa Erika (operaénekes)

Operaénekesnői karrierje mellett a korábban atletizált Miklósa Erika önkéntesként rendszeresen támogatja a vakok és gyengén látók sportolási lehetőségeit. Magyarországi tartózkodásai idején vak fiatalokkal fut együtt. Nyilatkozataiban mindig hangsúlyozza, hogy minden sikerét a sportnak köszönheti, és hogy eredményeit a fair play szellemiségének tiszteletben tartásával ért el. Személyében Coubertin ideáljának hármas pillére egyesül: a sport, a kultúra és a fair play.

Szekeres Pál (vívó)

Mindig védte és támogatta a fogyatékkal élők és egyéb hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségét. Viselkedése példamutató mind a pályán, mind a civil életben. Tettei a fair play szellemiségét testesítik meg. Szekeres Pál az egyetlen olyan sportoló, aki olimpiai és paralimpiai játékokon érmet nyert. Meghatározó szerepet játszott a magyar férfi tőrcsapat sikerében, amely 1988-ban bronzérmes lett a szöuli olimpián. 1991-ben egy tornáról hazatérőben autóbalesetet szenvedett, és azóta kerekesszékben él.

diplomák:

Ben Groen (új-zélandi, mezítlábas vízisíelő)

A sportszerűség népszerűsítésével érdemelte ki a díjat. A mindössze húszéves sportember Új-Zélandon és az Egyesült Államokban mezítlábas vízisít oktat.

Panathlon Vallónia-Brüsszel (belga, szövetség)

A Panathlon-szövetség a tolerancia, a testvériség, a tisztelet és a fair play értékeit vallja magáénak, és elutasítja az erőszak minden formáját. Olyan értékeket képvisel, melyek minden sporttevékenység és a fiatalok nevelése során is alapvetőek, akár személyes kibontakozásról, akár testvéries közösségek építéséről legyen szó. A Belgiumban manapság általánosan elismert, a sportetika területén mértékadó fórumnak számító szövetség a birtokában lévő összes pedagógiai kompetenciát és eszközt szívesen bocsátja mindazok rendelkezésére, akik ezzel a problematikával foglalkoznak és akik újszerű megközelítésben szeretnék ezeket az értékeket népszerűsíteni.

SPORTKARRIER ÉS ÉLET A FAIR PLAY JEGYÉBEN:

-------------------------------------------

Jean Borotra nemzetközi fair play trófea:

Walter Kilger (német, asztalitenisz)

Az ötvenéves Walter Kilger egy autóbaleset következtében szenvedett kétoldali végtagbénulást 1984-ben, és 1989-ben kezdett asztaliteniszezni. 1998-ban lett tagja a német csapatnak, és azóta sikerrel képviselte hazáját nemzetközi tornákon, Európa-bajnokságokon és világbajnokságokon, továbbá a paralimpiai játékokon. Jelenleg fiatalokat edz Németországban, de nem csupán pingpongtudását adja át nekik, hanem a fair play lényegére is megtanítja őket. Pályája során mindvégig a legnagyobb tisztelettel viseltetett az ellenfelei, a bírók, az edzők és az egyéb csapatkísérő tagok iránt.

Laura Vaca Hernandez (mexikói, úszó)

Laura Vaca Hernandez a csaknem fél évszázad alatt elért úszórekordjainak köszönhetően nagy megbecsülésnek örvend mind a nemzeti, mind a nemzetközi szintéren. Bátorságával, a fair play elvének tiszteletben tartásával vívott ki magának megbecsülést. Emellett azzal is, hogy fáradhatatlanul küzd a nők méltóságáért, teljesítményük elismeréséért.