Csak szorongatni tudta ellenfelét a Szolnok

2012.04.29. 21:45 Módosítva: 2012.04.29. 21:53
DEBRE20120429017
Fotó: Czeglédi Zsolt

Az orosz Triumph Ljubercivel találkozott az EuroChallenge Final Four helyosztó mérkőzésén a Szolnoki Olaj, amely egy szoros meccsen maradt alul pénteken a török Besiktassal szemben.

A magyar csapat az első negyedben hamar ötpontos előnyre tett szert Trotter és Mills tripláival, ráadásul Bader zsákolásával tíz pontra nőtt a különbség a két csapat között. A hármasok a folytatásban is hullottak mindkét oldalon, egy pontgazdag negyedet követően 27-21-es szolnoki vezetésnél következett a második felvonás.

A szolnoki lendület viszont alábbhagyott, és a csapat ráadásul igen nehéz helyzetbe hozta magát a korán begyűjtött csapatszemélyikkel (egy perc alatt négyet gyűjtöttek össze). Az oroszok hamar felzárkóztak, a pontokat szóró Jefferson révén nemcsak egyenlítettek, hanem a vezetést is sikerült megszerezniük, a meccs során először. A tízpontosra növelt orosz előnyt Trotter remeklésével három pontra sikerült lefaragnia a szolnokiaknak a szünet előtt.

A harmadik negyedben Mills révén előbb egy pontra zárkózott fel a Szolnok, a vezetést ekkor azonban még nem, csak egy újabb Trotter-triplát követően szerezték meg, amit még a negyed vége előtt sikerült is növelni, 66-61-es állással következhetett az utolsó játékrész.

A negyedik negyed elején hét pontra is sikerült elmennie a Szolnoknak, de az oroszok Jefferson vezetésével továbbra is versenyben maradtak. Trotter újabb látványos triplájának köszönhetően ismét hét pont volt a különbség a csapatok között négy perccel a vége előtt, de a Ljuberci eredményesen támadott, Pór időkérését megelőzően egy pontra zárkóztak fel, és egy újabb büntetővel és hármassal a vezetést is átvették a folytatásban. A Szolnok az utolsó percben, döntő helyzetben veszítette el a labdát, közelebb kerülni pedig már nem tudott, az orosz büntetők és kétpontos után eldőlt, 94-87-re nyerték meg a mérkőzést. A hazaiaktól Trotter 33 pontig, a Ljubercinél Jefferson 37 pontig jutott.

Eurochallenge Kupa, a 3. helyért

Ljuberci (orosz)-Szolnoki Olaj 94-87 (21-27, 28-19, 12-20, 33-21)
pontszerzők: Jefferson 37, Karaszev 25, Landry 20, Kulagin 5, Kuzjakin 5, McKee 2, illetve Trotter 33, Mills 19, Gay 11, Báder 9, Horváth 8, Grebenár 5, Fodor 2