Meghalt egy magyar hegymászó a Himalájában

2012.05.07. 11:30 Módosítva: 2012.05.07. 15:27


Meghalt Horváth Tibor, a 2012-es Magyar Annapurna Expedíció egyik hegymászója, akit ereszkedés közben lavina temetett maga alá, áll az expedíció közleményében. Horváth szombaton jelentkezett be utoljára rádión, társai azóta nem halottak felőle.

„Magyarok a világ nyolcezresein” expedíció közleménye szerint Horváth május 5-én délelőtt visszaindult az alaptábor felé a 6800 méteren lévő felső III-as táborból. A II-es tábor felett lévő (az egész útvonal legveszélyesebb részének számító) kuloárból (a coulior francia kifejezés, folyosót jelent, a hegymászók hófolyosót, jégfolyosót értenek alatta) jelentkezett rádión délután 4 órakor. Horváth ekkor elmondta, halad a kettes tábor felé, rossz látási viszonyok mellett és olykor mellig érő friss hóban. Arról is beszámolt, hogy a korábban ott lévő fix kötél egy szakasza hiányzik, ezt valószínűleg a gyakori lavinák szakították le, ám bizakodó volt, hogy továbbhaladhat.

Az biztos, hogy nem érte el a II-es tábort, és nem jelentkezett többé rádión sem. Hétfő reggel átvizsgálták a lavina által érintett területeket, megállapították, hogy egy jéglavina az alsó kötélszakaszt is leszakította, és a 34 éves Horváthot is elsodorta, lábnyomokat sem találtak.

Névjegy

Horváth Tibor Ausztriában élt, Erőss Zsolt tanítványaként kezdett mászni, az Alpokban több magashegyi túrán vettek részt közösen. 2010-ben csatlakozott a Magyarok a világ nyolcezresein expedicíóhoz. A Cso-Oju és Lhoce meghódítására törekvő csapatban is ott volt, bár a csúcsokra nem sikerült feljutnia.

Vincze Szabolcs, az expedíció sajtófőnöke elmondta, nincs esély megtalálni Horváthtot. Keresőexpedíció nem indul a felkutatására. Az Annapurnát már a legtöbb mászócsoport elhagyta, akik a hegyen maradtak, nagyon fáradtak, és ha még meg is találnák, akkor is esélytelen lenne lehozni hatezer méteres magasságból.

Annapurna, az aratás istennője

Az Annapurna egy hegytömb Közép-Nepálban. Magassága 8091 méter, a Föld 10. legmagasabb hegye, hat jelentős csúcsa van. A szankszrit szó jelentése: az aratás istennője. A Föld legmagasabb hegyei között az Annapurnát tartják a legveszélyesebbnek.

A legelső megmászott nyolcezres csúcs, 1950 június 3-án Maurice Herzog és Louis Lachenal hódította meg. Technikailag nem nehéz, de a meredek jéglejtőin állandó a lavinaveszély, emiatt nagyon veszélyes hegy. Megmászásával próbálkozó hegymászók harmada nem jut le a csúcsról élve. Az első sikeres expedíciót is beárnyékolták tragikus események (Herzog összes kéz- és lábujja, Lachenal nyolc lábujja lefagyott). forrás: wikipédia

Az Annapurnán még sohasem járt magyar mászó, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció ezen szeretett volna változtani, amikor március 28-án elindult Budapestről. Az expedícióra Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László, Horváth Tibor és Földes András az Index újságírója, a Himalája blog szerzője vállalkozott. A csapatból Erőss Zsolt és Horváth Tibor próbálkozott meg a csúcstámadással rossz időjárási körülmények között.

Horváth Tibor eltűnésének körülbelüli helye
Horváth Tibor eltűnésének körülbelüli helye
Fotó: 4bakancs.com

A mély hó és az erős szél miatt több expedíció feladta a csúcstámadást és elkezdett lefelé ereszkedni. Tízen azoban megpróbáltak feljutni, a magyarok mellett két cseh, két iráni, egy spanyol, egy svájci, továbbá két serpa elindult felfelé a kuloárban, írta a Himalája blog. Felfelé haladva átvészeltek egy lavinát és a kuloáron is átjutottak, bár sokáig aggodalomra adott okot, hogy az alaptábor nem tudott rádiós kapcsolatot teremteni velük. Később tudtak beszélni velük, és a várható rossz időjárasi viszonyok miatt a lejövetelt javasolták a mászótársaknak.


View Larger Map

Szombaton éjjel Erőss végül a csúcstámadás mellett döntött, 7150 méterről indult felfelé, míg a kimerült Horváth megkezdte a lefelé ereszkedést szombat délután a 6800 méteren lévő hármas táborból.

Már volt magyar halottja a Himalájának

Utoljára 2010 áprilisában halt meg magyar hegymászó a Himaláján, Várkonyi Lászlót egy lavina sodorta el. Várkonyi Klein Dáviddal akarta oxigénpalack nélkül megmászni a Mount Everestet. Április 26-án, 7000 méteres magasságból indultak,  hogy 7800 méteren újabb tábort építsenek. Erős szélben másztak, körülbelül 200 métert emelkedtek, amikor Várkonyi a visszafordulás mellett döntött. A 6400 méteren lévő előretolt alaptábort akarták elérni, de ereszkedés közben elsodorta őket egy lavina. Várkonyit maga alá temette, Kleint később kimentették. Várkonyi holttestét május végén találta meg a tibeti hegymászószövetség.

Magyar hegymászók külföldi halálos balesetei 2000 óta


2000. március 17. - Ausztriában, a Grossglockner környékén lavinaomlás áldozata lett három fiatal magyar alpinista.
2001. augusztus eleje - A Magas-Tátrában, a Nagy Tarpataki völgy sziklafalán szerencsétlenül járt egy 24 éves magyar hegymászó, aki kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.
2001. október 17. - A Mount Everest meghódítása közben, 6400 méteres magasságban halálos balesetet szenvedett a Magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció orvosa.
2002. március 26. - Az olaszországi Alpokban életét vesztette egy 47 éves magyar férfi, amikor gleccserszakadékba zuhant.
2002. július Ozsváth Attila, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnökhelyettese a pakisztáni Karakorum hegységben tűnt el. Egy lavina által elsodort felszerelését akarta megkeresni, de sosem tért vissza.
2003. június 5. - Ausztriában életét vesztette egy 54 éves magyar állampolgárságú, de a stájerországi Liezenben élő férfi, aki hegyi túrára indult a Cousin-csúcsra, de hegymászás közben lezuhant.
2003. november 16. - A jordániai sivatagban, a Ram-vádiban sziklamászás közben szakadékba zuhant egy magyar fiatalember, aki öt nappal később belehalt sérüléseibe.
2003. november 26. - Ausztria legmagasabb hegycsúcsánál, a Grossglocknernél egy 30 éves magyar hegymászó 3600 méteres magasságban megcsúszott és lezuhant a hegyről.
2003. november 30. - Az ausztriai Stájerországban a Hochtor csúcs megmászására indult két magyar hegymászó közül az egyik 200 métert zuhanva életét vesztette, míg a sziklafalon rekedt társát megmentették.
2007. február 12. - Az északkelet-olaszországi Belluno közelében két magyar alpinista életét vesztette hegymászás közben egy gleccserrepedés miatt .
2007. október 20. - A stájerországi Hochschwab hegységben egy magyar hegymászót maga alá temetett a lavina. Holttestét október 25-én találták meg.
2008. május 18. - Az ausztriai Rax-Alpokban, Reichenau közelében balesetben életét veszítette egy magyar hegymászónő.
2009. május 20. - A Himaláján egy erdélyi születésű miskolci hegymászó, az expedíció orvosa 7300-7400 méteres magasságból lezuhant és meghalt.
2009. augusztus 15. - Ausztriában a Salzburg tartománybeli Filzmoos közelében kilencvenméteres mélységbe zuhant és életét vesztette egy 25 éves martonvásári hegymászó.
2009. október 31. - Kínában, Szecsuan nyugati részén, a Kelet-Himalája térségében négy magyar hegymászó tűnt el. A két férfi és két nő a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében a Himalája szomszédságában lévő - ember még nem járta - 6079 méteres csúcs meghódítására indult. Feltehetően jég- és sziklaomlás temette őket maga alá.
2010. április 26. - Tibetben, a Mount Everest megmászása közben eltűnt Várkonyi László hegymászó, miután 7028 méteren jéglavina omlott rá. A társát is elsodorta a lavina, de ő könnyebb sérülésekkel túlélte a katasztrófát.
2010. július 11. - Az olasz Dolomitokban, a Sella-tornyoknál, Bolzano és Trento provinciák határán életét vesztette egy magyar hegymászó. A férfi 2300 méteres magasságban elhibázott egy lépést, a mélybe zuhant és szörnyethalt a sziklákon.
2010. szeptember 10. - Hegymászás közben halálos balesetet szenvedett egy magyar nő az ausztriai Stájerországban. A hegymászónő a stájerországi Tressenstein hegységben lévő Grimming csúcsot kereste fel, s hegymászás közben lezuhant.
2011. február 6. - Egy magyar hegymászó meghalt, kettő súlyos, egy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett a szlovákiai Magas-Tátrában a Lomnici-csúcs alatt, amikor a túráról ereszkedtek le a Kartárik völgykatlanba. A hegymászókat egy hólavina temette be.