Ledobta a ló, kulcscsontját törte

2012.05.08. 17:10 Módosítva: 2015.05.16. 05:48

Kulcscsonttörést szenvedett Tibolya Péter a lovaglás során, emiatt befejezte szereplését a magyar csapat a római öttusa-világbajnokság keddi férfi váltóversenyében.

D  FO20120508052
Fotó: Földi Imre

A Tibolya mellett Marosi Ádám és Demeter Bence alkotta válogatott utolsó előttiként lovagolt a pályára, mivel két szám után a második helyen állt. Marosi hibátlanul, Demeter pedig egy rontással teljesítette feladatát.

Tibolya az első akadálynál bukott. Lovát a pálya túloldalán fogták meg, de ő nem arra tartott, hogy újra nyeregbe szálljon, hanem a magyar tábor felé gyalogolt. Ekkor már többen észlelték, hogy bal válla lejjebb van a másiknál, s aztán mikor odaért, közölte, hogy eltört a bal kulcscsontja. Miközben a túloldalról elindult a mentő, leültették, majd egy-két percen belül hordágyra fektették, és kórházba szállították.

"Nem jött ki jól a távolság, a ló távolról ugrott el, nem ért át az akadályon, belebiciklizett az ugrásba, majd a földre éréskor elbotlott, én pedig átestem rajta. Arra nem emlékszem, hogy törtem el a kulcscsontom, csak arra, hogy amikor megtapogattam a környékét, éreztem hogy egy helyen nagyon felduzzadt. Elgyalogoltam a többiekig, még dolgozott bennem az adrenalin, s amikor odaértem, akkor éreztem, hogy nincs már erőm. A kórházban jól elláttak, kaptam nagyon erős fájdalomcsillapítót, ami miatt most nem érzek semmit. Kérdés, mi lesz, ha majd elmúlik a hatása" - mondta  Tibolya.

Tibolyának 2007-ben már volt hasonló balesete, akkor a jobb kulcscsontja tört el a berlini világbajnokság előtti edzőtáborozás során.

"Ezzel nemcsak az itteni szereplése, hanem az egész szezonja elúszott" - mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

"Remélem, a júliusi Európa-bajnokság már szóba jöhet. A bal kulcscsontom sérült, így addig is fogok tudni lőni, meg iskolázni vívásban. Az áprilisi, százhalombattai világkupán harmadik voltam, ezért nagy várakozással tekintettem a világbajnokság elé. Mostanra sikerült összerakni a vívásomat, úgy éreztem, jó formában vagyok."

Demeter mellett Tibolya esélyes volt arra, hogy a kvalifikációs ranglistáról olimpiai kvótához jusson. A magyarok a férfiaknál - csakúgy, mint a nőknél - rendelkeznek már két részvételi joggal: Marosi Ádám és Kasza Róbert nevezhető a londoni játékokra. A szabályok szerint egy nemzetből ugyan nemenként csak két öttusázó szerepelhet a játékokon, de több szerezhet indulási jogot. Amennyiben ez így történik, az adott szövetség határoz, hogy kinek az ötkarikás részvételét támogatja.

A váltót végül Dél-Korea válogatottha nyerte, 28 ponttal megelőzve a németeket.

A végeredmény::

1. Koreai Köztársaság (Jung Dzsin Hva, Hong Dzsin Vu, Hvang Vu Dzsin) 6230 pont
2. Németország (Delf Borrmann, Alexander Nobis, Stefan Köllner) 6208
3. Oroszország (Ilja Sugarov, Makszim Kusztov, Alekszandr Szavkin) 6194

Magyarország (Marosi Ádám, Tibolya Péter, Demeter Bence) a lovaglás után visszalépett

Szerdán a vegyes váltót rendezik, abban nem lesz magyar induló. Csütörtökön és pénteken a hagyományos verseny női, illetve férfi selejtezőjére kerül sor, a hétvégén pedig a döntőket bonyolítják le.