Nyomorognak az NBA egykori sztárjai

2012.05.09. 13:17
A sportoló sem más, mint az átlagember, legalábbis ami a pénzhez való viszonyt illeti. Van, aki minden megszerzett pénzét beosztja, de van, aki a sokszor vérrel-verítékkel megszerzett összeget szinte pillanatokon belül elszórja. Azt sejtették, hogy a tengerentúli profik zöme öt évvel karrierje után csődbe is megy?

Egy amerikai életmódmagazin (GQ) annak nézett utána, mi a helyzet az igazán sok pénzt jelentő tengerentúli sportágak esetében, mi történik a kosárlabdázok és amerikai futballisták által megkeresett százmilliókkal, vagy akár milliárdokkal, mennyire átgondoltan bánnak keresetükkel a világ legjobban fizetett sportolói.

Az eredmény lehangoló. Annak ellenére, hogy a kosárlabdázok átlagosan 5,1 millió dollárt, a futballisták pedig 1,9 millió dollárt keresnek évente, a játékosok nem kevesebb mint 60–80 százaléka jelent csődöt öt évvel a visszavonulása után. Az ember ezután jogosan teszi fel a kérdést, hogy a fenébe költenek el ennyi pénzt a sportolók ilyen rövid idő alatt?

A mellékelt ábra illusztrálja, mi történik egy magyar ember számára egyébként felfoghatatlannak hitt, évi 5 millió dolláros, azaz több mint 1 milliárd forintos fizetéssel.

Az ábra magyarázata:

Teljes éves, adózás előtti bruttó fizetés, 5 millió dollár

Becsült éves jövedelemadó, 2,5 millió dollár

Összes éves kiadás, 2,07-2,85 millió dollár

Investments – Befektetések

Hagyományos befektetések 300 ezer dollár (tőzsde, stb.)

Rossz befektetések 100-250 ezer dollár (étterem, klub, stb.)

Life Management – Megélhetéssel kapcsolatos költségek

Személyi edző 20-50 ezer dollár

Szakács, személyzet 100 ezer dollár

Ügynöki jutalék 250 ezer dollár

Menedzseri díjak 250-400 ezer dollár

Válás, gyerektartás 0-100 ezer dollár

Lifestyle – Életmóddal kapcsolatos költségek

Ékszerek 100 ezer dollár

Nők 50 ezer dollár

Család 50-125 ezer dollár

Slepp 50 ezer dollár

Egyéb költségek 150-200 ezer dollár (ruha, szórakozás, étkezés)

Housing/Cars – Házak, autók

Ház 200 ezer dollár (jelzálog törlesztés)

Berendezés, bútor 100-200 ezer dollár

Bérlés 20-50 ezer dollár

Autó 100 ezer dollár

Misc – Egyéb költségek

Egyéb költségek 250 ezer dollár

Az elemzést végző két amerikai kutató, Chris Gandy és Doug Glanville szerint három alapvető tényező befolyásolja ezt az irgalmatlan pénzszórást.

Az első, hogy a sztársportolók nem akarnak lemaradni, és a társaikhoz hasonló fényűző életet akarnak élni. A másik szempont, hogy mindent azonnal és gyorsan akarnak megszerezni maguknak. A harmadik, hogy arra számítanak: ez a mesebeli jólét örökké fog tartani.

Ez az átlagember számára irritáló, pénzszóró szemlélet elsősorban a sportolók rendkívül elfoglalt élete miatt alakulhatott ki. Egy baseballjátékosnak például 162 mérkőzése van egy szezonban, ezért nincs ideje meg kedve arra, hogy ár-érték arány szerint válasszon, azonnal kell neki minden, és ennek a luxusnak meg kell fizetni az árát.

Az ügynökök a szerződésekben meghatározott, ligánként változó ügynöki jutalék mellett még további 5-10 százalékot is levehetnek a bevételekből külön menedzsment-szerződés alapján. A játékosok pedig örömmel kifizetik ezt az összeget is, hiszen valaki legalább intézi helyettük azt a munkát, amit ők nyűgként élnek meg a folyamatos edzés és mérkőzésdömping mellett. Persze ha valaki 10 évvel pályafutásuk után kérne tőlük évi 250 ezer dollárt ezekre a dolgokra, valószínűleg elzavarnák, de amikor dől a pénz, ez természetesnek tűnik.

Rengeteg pénzt visz el a rokonok, barátok hada. A 110 millió dollárt elherdáló, majd csődöt jelentő kosárlabdázó, Antoine Walker mellett például állandóan 30-70 fizetett alkalmazott lebzselt. A legtöbb profi játékosnak ugyan nincs ekkora udvartartása, de azért havi egy-két ezer dollár zsebpénz a haveroknak, 1500 a testvérnek, vagy a szülők házára felvett 50 ezer dolláros bankkölcsön átvállalása elég szépen felhalmozódhat. Ráadásul állandóan kapják a jobbnál jobbnak tűnő befektetési ajánlatokat. Szállj be egy termék felfuttatásába, egy klubba, vagy egy étterembe. Sem idejük, sem képzettségük vagy tapasztalatuk nincs meg arra, hogy felmérjék ezeknek az ajánlatoknak az üzleti kockázatát, de sokan közülük a pályán elért sikerek miatt elvesztik a realitásérzéküket, és azt hiszik, ez is fog majd menni.

Olimpiai jutalék

Bár a londoni olimpia előtt még nincs hivatalos összeg, mekkora jutalmat kapnak a leendő magyar olimpiai bajnokok és helyezettek, azt már lehet tudni, hogy a 2008-asnál nem lesz kisebb a juttatás, azaz legalább nettó 20 millió forinttal fog gyarapodni a bajnokok bankszámlája. Az olimpiai jutalmazás mértéke változó, vannak országok, ahol ennél többet kapnak a sportolók, de például a játékokat rendező Angliában közpénzt nem áldoznak ilyen célra, igaz, ott más a sportösztöndíj-rendszer felépítése.

Miután az egész életük a versengésről és a kockázatvállalásról szól, sokszor felelőtlenül, átgondolatlanul ugranak bele ezekbe az első hallásra jónak tűnő dolgokba. Chris Gandy szerint négyből egy sportoló fekteti be valami teljesen irreális hülyeségbe a pénzét. Torii Hunter baseballjátékost például 70 ezer dollárra húzta le egy vállalkozó, hogy olyan felfújható párnákat gyártsanak, amelyek áradás esetén védik a házakban tartózkodókat. A kezdeti befizetés után aztán újabb 500 ezer dollárt kellett a sportolónak fizetnie, amit már nem volt hajlandó, így azonban sosem látta viszont az első befizetett részletét.

Sok sportoló él kétlaki életet, amely természetesen halmozódó, óriási költségekkel jár. Az otthonuk mellett újabb házat vesznek például abban a városban, ahol a csapatuk játszik, és emellett méregdrága lakásokat, házakat bérelnek az edzőtáborok helyszínén. Külön költségként jelenik meg például a luxusautók folyamatos szállíttatása is az éppen aktuális tartózkodási helyükhöz.

A pénz szórása tehát a profi sport és életvitel velejárója. A leírtak szerint a pénzügyileg felelős gondolkodás általában pontosan ellentétes a sportolói sikerekkel. Amíg a sportoló a topon van, nincs is ezzel baj. A gondok akkor kezdődnek, ha a pénzforrás valami miatt elapad. Egy sztársportolónak a jövőre, a visszavonulásra gondolni ugyanakkor nagyon nehéz dolog. Ezzel ugyanis átfuttatja a fején saját képességeinek és tehetségének a korlátait, végét. Egy olyan embernek, akinek naponta kell helyt állnia emberek milliói előtt, ez óriási pszichológiai terhet jelent.

A cikk írója Dr. Váczi János sportközgazdász. A blogja itt érhető el.