Lebénult, mégis saját lábán maratonizott

2012.05.09. 18:42

A maratoni távot tizenhat nap alatt teljesíteni említésre sem méltó teljesítmény. De ha azt is hozzátesszük, hogy a 42 195 métert egy egy nő úgy tette meg, hogy igazából járásképtelen, már ott van a helye minden idők legnagyobb eredményei között. Claire Lomas felsőtestének mozgását érzékelő, bionikus öltözékben ment végig, kis motorok segítségével lépkedett.

Lomas öt évvel ezelőtt egy lovasbaleset miatt mellkastól lefelé megbénult, de nem adta fel, azóta sok mindent kipróbált, síelt és ejtőernyőzött is, visszaült a lóra, és képes újra járni. Igaz, a lábait csak külső segítséggel képes mozgatni. Ebben segít neki a ReWalk nevű, lábaira erősített, robotszerű szerkezet.

A 43 ezer fontba (16 millió forint) kerülő ReWalk lábait Lomas irányítja felsőtestének mozgásával. Ha áthelyezi a súlypontját, a bionikus lábak szenzorai érzékelik ezt, és kis elektromotorokkal megindítják a lépést. A motorok az energiát kétkilós akkumulátorból nyerik, amit Lomas a hátán cipel, hogy ne essen el, két bot is segítségére van a támaszkodásban.

Lomas április 12-én több tízezer futóval rajtolt egyszerre a London Marathonon, a leggyorsabbnak alig több mint két órájába telt a célbaérés, az utolsónak már majdnem nyolc és fél órába, de még ez is töredéke Lomas pályán töltött idejének.

Lomasnak azonban minden lépés küzdelem, és bőven kijutott neki, 55 ezret számolt 16 nap alatt a célig. Mikor először magára öltötte a ReWalkot, még a napi 30 lépés is soknak tűnt. A maratonit nagyjából két és fél kilométeres napi adagokban teljesítette, ahol este abbahagyta, onnan startolt másnap reggel.

„A ruha nagyon érzékeny, ha túl sokat mozdítok magamon, leáll, viszont ha nem csinálom elég jól, akkor meg sem mozdul" - mondta. A gyaloglás a csuklóját is megviselte, a folytonos támaszkodástól kikészültek a karjai.

Lomas kedden több száz éljenző között ért célba, a London Marathon hivatalos eredménylistájába nem került be a neve, de több futó felajánlotta neki a versenyen kapott emlékérmét. A lebénult maratonista teljesítményeivel sorstársaira is fel akarta hívni a figyelmet, maratonija közben 86 ezer fontot gyűjtött össze. Az összeget egy nyak- és gerincsérültek gyógyítását kutató alapítványnak ajánlotta fel.