Egy valóságos félisten, dákóval a kezében

2012.05.09. 00:29
Ronnie O'Sullivan 36 évesen negyedik sznúkervilágbajnoki címét nyerte, a sportág egyik legnagyobbja, és még nagyobb lehetne, ha tehetségének megfelelően hozná a címeket. De nem hozza, ehelyett újságírókat támad meg, csalással vádol szervezőket, vagy egyszerűen félbehagy egy versenyt. Kevesebb balhé és több alázat kellene. De kit érdekelne egy sótlan játékos, ha a zsenit is nézhetjük?

„Uralta a meccset, csodálatos volt, sosem láttam még, hogy egy tornán végig ilyen teljesítményt nyújtson. Amikor így játszik, tényleg minden idők legnagyobb sznúkerese. Egy félisten, dákóval a kezében" - áradozott a sportág hatszoros világbajnoka, a BBC szakkomentátoraként dolgozó legendás Steve Davis a hétfő este negyedik világbajnoki címét nyerő Ronnie O'Sullivanról.

Ronnie O'Sullivan
Ronnie O'Sullivan
Fotó: Warren Little

Igaza van. A Rakéta (ez a legnépszerűbb beceneve) elsöprő játékkal győzte le Ali Cartert, így nála több vb-aranya aktív játékosnak nincs, hiszen az 55 éves Davis már rég nem ezen a szinten játszik, a szintén hatnál álló Ray Reardon a hetvenes években volt a csúcson, a hétszeres bajnok Stephen Hendry pedig éppen ezen a világbajnokságon vonult vissza. O'Sullivan mindegyiküket beérheti és megelőzheti, ha végre tehetségének megfelelően hozza az eredményeket. De nem mindig hozza.

„Hat hónapra visszavonulok, minden időmet a családommal fogom tölteni, alig várom. A négyéves fiam látta a döntőt, velem ünnepelhetett, sosem hittem volna, hogy egy ilyen magasztos pillanatot megoszthatok vele. Úgy éreztem, mintha csak mi ketten lennénk az egész arénában, rendkívül erős kapcsolat van közöttünk, és ez a legjobb érzés, ami valaha is hatalmába kerített" – közölte és indokolta bejelentését a bajnok.

A döntés nem teljesen váratlan, és nem teljesen előzmény nélküli. Ronnie O'Sullivan minden kétséget kizáróan a sznúker valaha volt egyik legnagyobb alakja. A most 36 éves angol kamaszkora óta, 19 éve profi, számtalan rekordot tart, de hangulatváltozásai, magánéleti és sportbotrányai miatt összesen csak 23 komoly tornát (igaz, közte négy világbajnokságot) nyert, ennél jóval előrébb tarthatna. Nem tart, viszont éppen a habitusának köszönheti hihetetlen népszerűségét.

O'Sullivan, a botrányhős

- az 1996-os vébén megtámadott egy újságírót, két év felfüggesztett eltiltást, 20 ezer font bírságot kapott
- 1998-ban megnyerte az Irish Masterst, de drogfogyasztás miatt megfosztották címétől
- a 2005-ös vb-negyeddöntőben kikapott Peter Ebdontól, sértődöttségében bejelentette, hogy visszavonul
- a 2006-os vb 4. fordulójában a dákója miatt hisztizett, meccs közben újraragasztotta a hegyét, de így is kikapott Graeme Dott-tól, ezután a dákót odaadta az egyik fiatal nézőnek
- a 2007-es UK Championshipen régi nagy ellenfelével, Stephen Hendryvel játszott a negyeddöntőben. Mikor kihagyott egy fontos, és könnyen belökhető pirosat, váratlanul kezet rázott a skóttal és a játékvezetővel is, és kiment, feladta a meccset: 20 800 fontra büntették
- a 2007-es vébén megvádolta a szövetséget, hogy a sorsolás előre meg volt rendezve
- a 2008-as China Openen már az első körben kiesett, a meccs után lebuzizta az újságírókat
- a 2009-es UK Championshipen egy nyilatkozatában rákos sejtnek titulálta a szövetség leköszönő elnökét

Rendkívül gyors, és támadó szellemű játéka miatt kapta a Rakéta becenevet, nem szereti a hosszúra nyúló frame-eket. Ha vezet, általában győz is, de nagyon hangulatember, ha hátrányba kerül, hajlamos szinte feladni a meccset. Alapvetően jobbkezes, de ballal csaknem ugyanolyan jó. Ezt a képességét nagy versenyen először 1996-ban mutatta meg, a vb-n Alan Robidoux meg is sértődött emiatt, a kanadai megalázónak tartotta, hogy O'Sullivan a gyengébb kezét is használja ellene. A Rakéta a következő fordulóban az első három frame-et ballal játszotta, hogy bebizonyítsa, kétkezes játékos lett (és nem mellesleg így kerülhette el a tiszteletlensége miatt rá kirótt büntetést).

Nagy szerepe volt abban, hogy az angol nyelvterületen és a távol-keleten a sznúker ma ilyen népszerű, viszont már-már megszállottan maximalista, önkritikus és depresszióra hajlamos. Régebben drogproblémái is voltak, mostani barátnőjét is az anonim narkósok között ismerte meg. Jo Langleytől két kicsi gyermeke van, egy előző kapcsolatából is született egy - most 15 éves - lánya.

Névjegye, fontosabb rekordjai

- 1975. december 5-én született Wordsleyben, 15 évesen lökte az első maximum brékjét
- 17 éves kora óta profi, profiként az első 38 meccsét megnyerte, öt éven át vezette a világranglistát
- nem volt 18 éves, mikor megnyerte a UK Championshipet, ez azóta is rekord
- 669 darab 100 feletti brékje, 11 darab maximális, 147-es brékje van versenyeken
- övé a leggyorsabb 147-es is, 320 másodperc alatt takarította le az asztalt az 1997-es vébén
- bő hatmillió fontot keresett a sznúkerral, ennek többszörösét a reklámszerződésekkel
- hobbija az autóversenyzés, érdeklődik a buddhizmus és az iszlám tanai iránt

A magánéletének legnagyobb problémája mégis az apja, akit a legfontosabb embernek, példaképének, legjobb barátjának tart: Ronnie Senior 1992-ben (egyes vélemények szerint rasszista indíttatású) gyilkosság miatt börtönbe került, 18 évet ült; O'Sullivan fontos győzelmei közül többet is neki ajánlott.

„Imádom ezt a játékot, és érzem, hogy a helyzetem miatt mekkora a felelősségem. De sokat töprengtem, és egyéb terveimet is meg akarom valósítani, így egy időre eltűnök. A fiatalokat elnézve egyre csökken az esélye, hogy komoly tornákat nyerjek, de még nem kell engem eltemetni, visszatérek" – így búcsúzott átmenetileg a világbajnokság hagyományos helyszínén a sheffieldi Crucible Theatre közönségétől. Visszavárjuk.