A legjobb sznúkerbíró a legszebb is

2012.05.12. 08:33

„Kiskorom óta sznúkerrajongó vagyok, mindig van nálam dákó, de a játékvezetés jobb, mert nem olyan magasak az elvárások." Ronnie O'Sullivan negyedik vb-címét nyerte a héten, de a hétfő esti sznúkerdöntőben, a sheffieldi Cruicible Theatre-ben a mérkőzés játékvezetője, Michaela Tabb is új mérföldkőhöz ért: a 45 éves skót második vb-döntőjét vezethette.

Ez egyedülálló karrier a női játékvezetők között, de Michaela Tabb nem izgulta túl a döntőt, a Facebookon kiposztolt bejegyzései szerint a frizurájáért aggódott, illletve megköszönte a mamájának, hogy megmasszírozta a tűsarkúban órákon át való álldogálástól elzsibbadt lábát.

Az 1967. december 11-én született Tabb pool billiárddal kezdte, nagyon jó eredményei vannak: skót válogatott is volt, a csapattal világ- és Európa-bajnokságot is nyertek, egyéniben UK Championshipet, 1998-ban Eb-t is nyert. A játékvezetéssel a kilencvenes évek közepén kezdett foglalkozni, poolban szinte azonnal a csúcsra ért, a legrangosabb tornákon vezethetett.

2001 óta sznúkerbíró, egy évre rá, a Welsh Open első fordulójában neki adták a Ken Doherty-James Wattana meccset, ezzel ő lett az első nő, aki profi sznúkertornán meccset vezethetett. Újabb egy évvel később már vb-meccset is kapott, 2007-ben pedig jött az első nagy feladat, ő vezethette a Welsh Open döntőjét. 2009-ben újabb sikerek: megkapta a China Open döntőjét, májusban pedig a csúcsra ért: a döntőben John Higgins az ő játékvezetése mellett, Shaun Murphy 18-9-es legyőzésével nyerte el harmadik világbajnoki címét.

Természetesen nem sznúkerbírónak készült, dolgozott munkaközvetítői irodában, értékesítési szakemberként, kémiát, biológiát, szociológiát tanult, de iskoláit nem végezte el. Dunfermline-ben él férjével, a profi billiárdos Ross McInnessel, és két gyermekükkel. A vele készült számtalan interjúból és a honlapjáról kiderül, hogy a kedvenc színe a sárga, rajong az olasz konyháért, el szokott késni és mindent az utolsó percre hagy, gyűlöli és megveti az erőszak minden formáját, és játékfüggő, 20 éve gyűri a Super Mariót.

Népszerűségét természetesen szépségének és nőiességének, valamint a róla és a meccs közben elkövetett hibáiról készült videóknak köszönheti: 0 2010-es vb-n, a Maguire-Dott meccsen elbambult, és ahelyett, hogy a zsebbe elrakott zöldet visszatette volna az asztalra, felemelte fehéret (az első videón).

Előfordult vele, hogy a középső zsebbe elrakott feketét középre, a kék golyó helyére tette vissza (a második videón), de olyanis volt, hogy kőkeményen ráripakodott egy rontott O'Sullivan-lökés miatt hangoskodó nézőre (a 3. videón), vagy hogy egy rontott Ting Csünhuj-lökés után hangosan feljajdult.