Akik túlélték az Annapurna lavináját

2012.05.16. 14:39 Módosítva: 2012.05.16. 14:40

A nepáli Annapurna a világ egyik legveszélyesebb hegye, a csúcstámadással próbákozók harmada nem éli túl az expedíciót. Tíz napja a magyar Horváth Tibor is ott lelte halálát, ereszkedés közben jéglavina sodorta el. Egy török hegymászó egy hasonló lavina túlélőit fotózta le április közepén.

A mexikói Maurizio Lopez és Badia Bonilla két serpájukkal, Ang Kamival és Lakpa Norbuval a Crosshair kuloárban (a hegymászók hófolyosót, jégfolyosót értenek alatta) haladtak, amikor egy leszakadt jégdarab lavinát indított feléjük. A négy mászó a földhöz lapult és a képek szerint egy kiugró szikla mögé is behúzódtak. A lavina átsöpört a fejük felett, de egyik mászót sem ragadta el a több mint 20 méteres hófelhőt felverő omlás.

„Amikor megláttam a lavinát, azt hittem, mind meghaltak, de sérülések nélkül megúszták. Sokkos állapotban voltak. Nagyon meglepődtem, és hálás voltam, hogy életben láttam őket" - mondta a lavinát és a mászókat a szemközti lejtőről fotózó Tunc Findik.

Fotó: Tunç Fındık

Az akkor szintén az Annapurnán lévő mászó, Don Bowie blogjában írta, aznap három lavina is volt a hegyen, de egyik sem járt halálos áldozattal. Reggel ő ment át először kuloáron, és később tucatnyi ember haladt az ő nyomában. A mexikóiak is az ő útvonalát követték. Szerencséjük volt, hogy a kuloár alján voltak, ezért tudtak búvóhelyet találni. Findik képein az is látszik, hogy néhány mászó a kuloár gerincére merőlegesen a lavina fölött tartott.