A gátfutást gátak nélkül is lehet rendezni?

2012.05.21. 16:52 Módosítva: 2012.05.21. 16:55

Manchester az utóbbi években különleges helyszíne lett az atlétikának. A pályaversenyeket nem stadionban rendezik, hanem az utcán mobil pályákon, és olyan egyáltalán nem szokványos sprinttávokat futtatnak, mint a 150 méter, vagy a 200 méter végig egyenes pályán. Idén a 100 méter női gát is eltért a szabványtól, egy gáttal kevesebbet raktak fel a pályára, hiába lelkendezett új egyéni csúcsnak a női győztes, nem hiteles az eredménye.

A britek hétpróbázó világbajnoka, Jessica Ennis gőzerővel készül az olimpiára. Bíznak is a jó szereplésében, nem véletlenül lett az olimpia egyik reklámarca.

A manchesteri versenyen 12.75 másodperces egyéni csúcsot repesztett, az olimpiai bajnoki címvédő Dawn Harpert és a világbajnoki ezüstérmes Danielle Carrutherst megverve. A célban boldogan ünnepelte a rekordját, de ekkor még nem sejtette, hiába.

A sprint közben neki nem tűnt fel, de vetélytársa, Kelly Sotherton twitterén azt állíttotta, hogy csak kilenc gát volt tíz helyett. Nehéz elképzelni, hogyan nem vették észre ezt az atléták, a gátfutók minden lépésüket előre megtervezik, ha a gátak között jelentősen nagyobb vagy kisebb a távolság, kiesnek a begyakorolt ritmusból. A futásról készült felvételt nézve valószínűleg az első gát került messzebbre. A versenyről készült amatőr felvétel alapján úgy tűnik, célegyenes és az utolsó gát között nem futnak jóval többet a hivatalos 10,5 méternél.

A szabálykönyv szerint az első kettő a rajtvonaltól 13 méterre kell legyen, a következők pedig egymástól 8,5-8,5 méterre. Feltehető, Ennisék 21,5-nél vették az első gátat.

Ennis miután megtudta, hogy elszámolták a gátakat, teljesen összeomlott. „Nagyon jól futottam, kiválóan megnyomtam a végén. Azt hiszem, még egy gáttal ugyanez lett volna a verseny kimenetele, nagyon bosszús vagyok."

Harper sem érezte, hogy valami furcsa lett volna a versenyen, csak Gemma Bennett vélte úgy, mintha a szokásosnál hosszabb lett volna a ráfutás az első gátra. A szervezők végül elnézést kértek, és hivatalos közleményt adtak ki, hogy emberi mulasztás miatt állítottak fel csak kilenc gátat.

Ennis lezárta az ügyet, azt mondta, a következő versenyén, az ausztriai Götzisben a start előtt maga számolja meg a gátakat.