Hosszú aranyérmes, Jakabos második 400 méter vegyesen

2012.05.21. 18:05

Hosszú Katinka arany-, Jakabos Zsuzsanna ezüstérmet nyert 400 vegyesen a debreceni úszó Európa-bajnokság nyitónapján.

A két magyar, a 2009-es világbajnok Hosszú - aki a legutóbbi két Eb-n második volt ebben a számban -, valamint a 2010-es budapesti Eb-n bronzérmes Jakabos egyformán remekül kezdett, már a pillangó után jócskán vezettek.

Azt már a hát után sejteni lehetett, hogy az első két helyezést ők döntik el egymás között. A mellúszás végén Hosszú vezetett, gyorson pedig állva hagyta Jakabost, így magabiztosan nyert.

"Azt tudtam, ha Zsuval 200-ig együtt haladok, akkor jó leszek, mert ő az elejét mindig megnyomja. Ráadásul mellen sokat javult, így a végén, a gyorson rá kellett még tennem, és sikerült is jó idővel nyernem. Úgy három másodperccel maradtam el az Európa-csúcsomtól, aminek örülök. Az is igaz azonban, hogy a londoni olimpia előtt ez az Eb-arany nem olyan nagy szó, hiszen sokan nem jöttek el a legjobbak közül, és senki sincs igazán kiélezve még. Vagyis a cím nem sokat jelent, az eredmény viszont jó, már csak azért is, mert nem sokat pihenhettem előtte, így nem vártam magamtól 4:35-ön belüli időt" - mondta az MTI-nek Hosszú.

A kapitány elégedett a kezdéssel

"Kiss Gergő 400 gyorson szerzett ezüstje megadta az alaphangot" - kezdte az MTI-nek Kiss László, a magyar csapat szövetségi kapitánya. "És még további lehetőségei vannak, mivel még csak ezután jönnek az ő fő számai, a 800 és az 1500. Az is említésre méltó, hogy nem csodadresszben érte el élete eddigi legjobb idejét. Hosszú Katinka szép győzelme mellett kiemelendő Jakabos Zsuzsanna egyéni csúcsa, és második helye 400 vegyesen. A londoni olimpiára utazó úszóink között a 23. csapattag lett A szintes idejével Bohus Richárd 100 háton, de az ugyanebben a számban szintén Eb-döntős Bernek Péter is egyéni csúcsot ért el."

Kiss László kitért a döntőkben szerepelt 4x100-as gyorsváltókra is. "A fiúk két országos csúcsa dicséretes, és a csapat időeredménye sanszos az olimpiára, remélem, a június eleji záráskor ott lesz a válogatott a londoni kvótát szerzők között. A lányoknál erre kisebb az esély, de nekik is összejöhet. Összességében pedig azt mondom, a mai hárommal megkezdtük a haladást a célul tűzött tíz Eb-érem megszerzése felé."

"Az Eb valamilyen szinten megterhelő az olimpiai felkészülés miatt, most nem csúcsformában úszunk, hanem edzésből jöttünk, de a verseny a legjobb edzés, azt szokták mondani. Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy két másodpercet javítottam a legjobb időmön" - mondta Jakabos.

A bronzérmet a cseh Barbora Zavadova szerezte meg.

Korábban Kis Gergő nyert ezüstérmet 400 méter gyorson, így az Eb első napján egy arany és két ezüst a magyar mérleg.

Eredmények

nők:

400 m vegyes, Európa-bajnok:

Hosszú Katinka 4:33.76 perc

2. Jakabos Zsuzsanna 4:35.68

3. Barbora Zavadova (Csehország) 4:38.07