16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Perel a menesztett a vívókapitány

2012.05.21. 14:22

A június közepén sorra kerülő vívó Európa-bajnokságon már nem Kovács Tamás irányítja szövetségi kapitányként a kardozókat, mivel megszűnt a poszt, és a szövetség egyoldalúan szerződést bontott vele.

A szakember tavaly február elején került vissza a fegyvernem élére, november 30-ig volt szerződése, mivel a szövetség ellenszolgáltatás nélkül mozdította el posztjáról, most bírósághoz fordul.

"Az lett volna a korrekt, ha június 30-ig, a tisztújításig maradhatok. Véleményem szerint egyébként a sikertelen kvalifikációs sorozat után mindenkinek, az elnökségnek, a szakvezetőknek le kellett volna mondani. Három héttel az olimpiai előtt tisztújítást tartani pedig értelmetlen, ezt áprilisban vagy az olimpia után, szeptemberben kellett volna megtartani" - fogalmazott Kovács Tamás.

"Határozott idejű szerződést csak fegyelmi okra hivatkozva lehet felmondani, de erről az én esetemben nem volt szó. A szövetség azzal érvel, hogy megszűnt a poszt. Én magam azért nem mondtam le, mert nem akartam egyedül elvinni a balhét, a sikertelenséghez ugyanis nagyon sokan hozzájárultak még" - tette hozzá a múlt kedden menesztett kapitány.

Kovács arról is beszélt, hogy rövid volt az idő, amit a kardozókkal tölthetett. A férficsapat olimpiai lemaradása gyakorlatilag már tavaly ősszel, a cataniai világbajnokságon eldőlt. "A tavaszi utolsó két verseny, a padovai és a moszkvai már inkább csak a bundáról szólt" - mondta.

A férfi kardválogatott hatodik lett a tavaly októberi vb-n.

A londoni játékokra csupán négy vívónak - a tőröző Mohamed Aidának, a párbajtőröző Szász Emesének és Imre Gézának, valamint a kardozó Szilágyi Áronnak - sikerült kvótát szereznie.
Egy hosszabb időszakot értékelve a hazai vívósport történéseivel kapcsolatban Kovács Tamás hozzátette: "ez az elnökség sokat tett azért, hogy szakmailag és morálisan ilyen mélységbe kerüljön a sportág és hogy olyan embereket, mint Gémesi György, Kulcsár Győző vagy én magam, eltávolítson a sportág vezetéséből".

Kovács Tamás 1980 és 2007 között főtitkári, szövetségi kapitányi és technikai igazgatói feladatokat látott el a vívószövetségben, majd a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója volt, mielőtt visszatért volna a víváshoz.

Füleky András Kovács Tamás szavaira reagálva emlékeztetett rá, hogy az elnökség az áprilisi ülésén meghallgatta a szakmai vezetőknek a kvalifikációs időszakról szóló beszámolóját, de egyiket sem fogadta el, mert azt állapította meg, hogy az elért eredmények elmaradtak a szövetségi elvárástól és az eredeti vállalásoktól is. A vezető testület csalódásként értékelte, hogy egyetlen csapat sem szerzett kvótát, és mivel mind a négy szakvezető azt írta, hogy a feltételek adottak voltak, a kudarcnak csak szakmai okai lehettek.

"Az elnökség ezzel párhuzamosan megállapította, hogy nem indokolt a szövetségi kapitányi poszt fenntartása, mivel az olimpián csak egyéni versenyzők szerepelnek, addig pedig csupán egy Európa-bajnokság van hátra. Mostanra pedig már csak Kovács Tamás töltötte be ezt a poszt,ot ezért az elnökség felhatalmazott engem mint ügyvezető igazgatót, hogy május 15-i hatállyal mondjam fel a szerződését" - folytatta Füleky.

Az ügyvezető igazgató szerint áprilisban nem lehetett volna megtartani a tisztújítást, mert márciusra még nem voltak készen a beszámolók, márpedig a közgyűlést egy hónappal a tervezett időpontja előtt kell összehívni. Hogy szeptemberben lehetett volna-e, azon el lehet gondolkodni, de így döntött az elnökség, amely egyébként éppen azért határozott úgy, hogy nem akar a tisztújítás gátja lenni, mert érzékelte, hogy a szövetségnek szakmailag, gazdaságilag és erkölcsileg meg kell újulnia - tette hozzá.

A tőrözőknek 2010 nyara, a párbajtőrözőknek pedig idén február óta nem volt szövetségi kapitányuk. Az irányítást vezetőedzők - Beliczay Sándor (férfi tőr), Solti Antal (női tőr) és Mincza-Nébald Ildikó (párbajtőr) - látják el.  • Tippek
  • Bankszámla