Amália
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

A hal sem kigyúrt, mégis gyorsan úszik

2012.05.25. 14:41

„Vannak olyan pillanatok, amikor azt gondolom, hogy még mindig álmodom. Talán mondanom sem kell, az adrenalin sokáig nem hagyott aludni. Most sem vagyok kipihent, de ahogy egyre többen gratulálnak, egyre többen biztatnak, most kezd tudatosulni, hogy most már valóság: megnyertem. Azt hiszem, mindenki ezekért a pillanatokért kezd el úszni” - mondta az Indexnek Kapás Boglárka, aki 800 gyorson lett Európa-bajnok Debrecenben, szülővárosában.

000 DV1177795

„A dobogón alig tudtam visszatartani a könnyeimet. Azt éreztem, ha akkor kitör belőlem a sírás, akkor még percekig nem tudom abbahagyni” - tette hozzá.

A 19 éves versenyző óvodás korában tanult meg úszni – kétéves volt, amikor Debrecenből Budapestre költöztek -, és egy jó szemű edző azt tanácsolta, érdemes lenne a sportággal komolyabban is foglalkoznia.

„Mostani agyammal sem könnyű megmondani, mit látott bennem, de szerencsére nem csalta meg a szeme. Gyorsan kiderült a tehetségem, de az is, hogy nekem nem lesznek hatalmas izmaim, pillanatnyilag sem súlyzózom, mert nagy muszklikkal könnyű lenne besavasodni is. Nem kell súlyzóznom, csak a saját testsúlyommal erősítek. Nem is leszek sohasem kigyúrt, mert csak lassítana a vízben.”

Egyetért a mondással, a halnak sincsenek nagy vállai, mégis gyorsan halad a vízben.

Kapás a dobogó tetején az 1988-as Egerszegi Krisztinára emlékeztetett, aki a dobogó tetején volt majdnem olyan magas, mint az alacsonyabban álló két keletnémet. A francia Balmy egy fejjel magasabb volt Kapásnál, vállasabb, erősebb. Kapás a pekingi olimpián a magyar küldöttség legfiatalabb, legtörékenyebb tagja volt, alkata azóta alig változott, 50 kiló sincs.

A versenyt így elevenítette fel: „négyszáznál indultam meg, akkor éreztem, hogy nagyon jól haladok, de abban is biztos voltam, hogy elérkezik majd a holtpont. Feljöttek rám, de akkor jött az érzés, hogy most már nem lehet megállítani engem. Lelkesített a közönség, így a feladás maximum csak átfuthatott az agyamon. Talán még édesanyámra is gondoltam, aki ott ült a lelátón, érte is úsztam.”

„A táv második felében mindig erősebb, mint az elsőben, ezúttal is láthattuk. Csak az volt a fontos, hogy Balmyt ne engedje el az elején, hogy négyszáz után vegye át a vezetést, mert nagyon jól tud megindulni. Éremért jöttünk, a féltáv után egyre inkább látszott, hogy az arany is meglesz. Két másodperccel gyengébb időt ért el, mint a tavalyi vb-ötödik helynél, de ez természetes ebben az időszakban” - mondta az edzője, Nagy Péter, akivel 2001 óta dolgoznak együtt a BVSC-ben.

„Természetes, hogy lökést kapunk majd az olimpiára, bár az angol Adlington és a dán Friis kilógnak a mezőnyből. A harmadik helyért azonban versenyben is lehetünk. Mert a két nagyágyú mögött nagyon sűrű a mezőny” - jelentette ki Nagy.

Kapás csak annyival összegzett, hogy szeretné megjavítani az egyéni csúcsát Londonban. Emellett felemelő érzés egykori példaképeit (Potec, Filippi, Risztov) legyőzni, és megható szembesülni azzal, hogy egyre közelebb képes kerülni a két nagymenőhöz is.