Szobrot kapott az egyik legeredményesebb délvidéki olimpikon

2012.05.29. 13:30



Felavatták a 80 éves Horváth István olimpikon szobrát a hétfőn az Újvidéki Egyetem Testnevelési Karán. A mellszobor egy múzeummá alakított helyiségben kap helyet, a sportoló 500-nál is több érmével és serlegével együtt.

Az Újvidéken most alapított sportmúzeum is a huszadik század egyik legnagyobb délvidéki magyar sportolója, Horváth István nevét fogja viselni - számolt be az eseményről a Vajdaság Ma hírportál.
Horváth István birkózó az egykori Jugoszlávia 13-szoros országos bajnoka, kétszeres Mediterrán- és háromszoros Balkán-bajnok, valamint kétszeres világbajnok és olimpiai ezüstérmes. Az egyetlen birkózó a volt Jugoszlávia területéről, akit Fair Play-díjjal tüntettek ki 1966-ban.

A birkózó és családja közösen döntött arról, hogy az elismeréseket az Újvidéki Egyetem Testnevelési Karának ajándékozzák, ahol Horváth István 10 évig megbecsült tanárként dolgozott. Ebből az alkalomból a sportember amatőr szobrász barátja, Vladimir Jokanovic mellszobrot ajándékozott az egyetemnek a hagyaték mellé. Az alkotás azt az időszakot örökítette meg, amikor a fiatal Horváth István számára már világossá vált, hogy kitartása és szívóssága nagy eredményeket hoz majd számára.