Lukács
1 °C
14 °C

Kasza Róbert először lett öttusa-bajnok

2012.06.24. 20:22

Kasza Róbert győzelmével zárult a vasárnapi férfi verseny az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Az olimpiai induló Kasza ezerpontos vívással kezdett, két percen alig kívül úszott, 1140 pontot lovagolt, s a lövészetes futásnak az élről nekivágva a kombinált számban megőrizte pozícióját.

„Első bajnoki címemet szereztem, ami ráadásul egyesületemnek, a KSI-nek is az első egyéni bajnoki címe” - mondta a verseny után az MTI-nek Kasza.

„Külön örülök annak, hogy ezzel teljessé vált a gyűjteményem, minden korosztályban nyertem bajnokságot. Jól vívtam, nemcsak az eredménnyel vagyok elégedett, hanem érzésre is jól ment. Egyéni rekordot úsztam, lovaglásban nehéz feladatot oldottam meg, ugyanis sikerült jó pályát mennem egy olyan lóval, amellyel előttem befejeltek. A kombinált szám volt már jobb is, de ebben a melegben megfelelő eredményt értem el. Mivel Marosi Ádámmal ketten képviseljük a magyar színeket a férfiversenyben az olimpián, és ő most nem volt itt, szinte kötelezőnek éreztem, hogy bizonyítsak" - tette hozzá.

Kasza Róbert a győzelemért átvehette az első magyar olimpiai bajnok csapat tagja, Kovácsi Aladár által alapított vándorserleget. A nyílt ob mezőnye nemzetközi volt: érkezett versenyző Olaszországból, Csehországból, Mexikóból, Szlovákiából, Nagy-Britanniából és Chiléből. Közülük a mexikói Oscar Soto végzett a második helyen, de az ő eredménye a bajnoki sorrendbe értelemszerűen nem számított bele.

Az ob ezüstérme a május eleji, római világbajnokságon kulcscsonttörést szenvedett, mostanra felépült Tibolya Péternek, a bronz pedig Demeter Bencének jutott. A Kaszához hasonlóan olimpiai induló Marosi Ádám légúti betegsége miatt nem indult. Csapatban a KSI győzött.

Egyéni verseny:
1. Kasza Róbert (KSI) 5856 pont
2. Tibolya Péter (UTE) 5764
3. Demeter Bence (Alba Volán SC) 5656

Csapatverseny:
1. KSI (Kasza Róbert, Horváth Norbert, Dorozsmai Viktor) 16 472 pont
2. Alba Volán SC I. (Demeter Bence, Harangozó Bence, Demeter Gergely) 15 964
3. Alba Volán SC II. (Málits István, Telek Máté, Gauruder Krisztián) 15 720
A válogatott öttusázók július 5-től Európa-bajnokságon szerepelnek. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány tájékoztatása szerint Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila és Földházi Zsófia, valamint Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence és Tibolya Péter utazik majd Szófiába.