Lemaitre nyerte az őrült 100-as döntőt

2012.06.28. 19:36

A francia Christophe Lemaitre megvédte Európa-bajnoki címét a férfi 100 méteres síkfutásban. A francia idegekkel is jól bírta Helsinkiben, a döntőt kétszer lőtték vissza, csak harmadikra engedték el a futást.

Az első rajtnál a litván Rytis Sakalauskas mozdulatlan maradt, a mezőny többi része jó negyven métert futott, mikor visszalőtték a futamot. Először úgy tűnt, Sakalauskas önszántából maradt a rajtgépben, ezzel amúgy nem hibázott, de rossz rajtért mágis sárga lapot kapott a versenybíróktól.

A második startot az olasz Simone Collio rontotta el, a kiugrásért ki is zárták. A harmadik start már hibátlan volt. Sakalauskas két lépés után le is állt, feltehetőleg a szerdai középdöntőben sérült meg, amikor a cél után egy hasasugrással állt meg.

A hat elstartolt sprinter közül a norvég Saidy Ndure Jaysume és Jimmy Vicaut kapta el legjobban a rajtot. Lemaitre lassan jött ki a gépből, körülbelül 60 méternél érte őket utol, és jó stílusú futással az élre állt. 10,09 másodpercet futott, ami jó eredménynek számít 0,7 méter per szekundumos ellenszélben és a hűvös Helsinki levegőben. A pálya sem volt ideális, korábban eső áztatta fel. A lett Arajs Ronalds is ezért, vagy izomszakadás miatt eshetett el, fájdalmas arccal feküdt a pályán.

A második Vicaut lett 10,14-gyel, harmadikként a Saidy Ndure futott be.

Lemaitre egyéni csúcsa 9,92. Ő volt az első fehér atléta, aki 10 másodpercen belül futotta a százat. Csütörtöki győzelmével negyedik Eb-jét nyerte. Két évvel ezelőtt Barcelonában 100-on, 200-on és 4x100-as váltóban győzött.