Kővágó harmadik lett az atlétikai-Eb-n

2012.06.30. 19:28
Kővágó Zoltán bronzérmes lett diszkoszvetésben a helsinki atlétikai-Európa-bajnokságon. Az első sorozatban még vezetett, sokáig a második helyen állt, majd nagyot küzdött, hogy visszaszerezze azt, végül 11 centiméteren múlt az ezüstérem.

Szeles időben, szakadó esőben kezdődött a diszkoszvetés döntője. Az időjárás rá is nyomta bélyegét az első sorozatra, alig tudtak hatvan méter fölé dobni a versenyzők. A 70 métert tudó Harting is csak 63 méter körül tudott. Az utolsóként, 12.-ként dobó Kővágó nem zavarta meg a csúszós dobókör, 65,45-tel átvette a vezetést Gerd Kanter (65,11) előtt.

A második sorozatban már Harting is összeszedettebben dobott, 65,80-nél esett le a diszkosza. A mezőny ismét 63 körül vagy az alatt szórt, Kővágó sem tudott javítani, 62,07-et ért el.

A harmadik kísérleténél 60 méter körül csapódott le a diszkosza, de le sem mérette. A riválisai nem jöttek fel rá, rajta kívül még négy dobónak nem volt eredménye a sorozatban, ketten pedig csak 57 métert dobtak.

A nyolcas döntőben az első öt dobó közül senki sem került közel 65-höz, Kanter stabilan, harmadik 64 méter felettijét dobta. Kővágó utolsó előttiként 63,77-et tudott a negyedik sorozatban, de jött Harting, aki koncentráltan dobva 68,30-at ért el. Kővágó idén még nem dobott ekkorát, így eldőlni látszott az Eb.

Az ötödik sorozatban Kanter 66,53-mal a harmadik helyre szorította le Kővágót, aki nem tudott válaszolni az észt dobására, diszkosza lapos ívben 63,66-ig repült.

Harting az ötödik kört kihagyta, Kanter minden megpróbált az utolsóban, de nem javított. Kővágó is minden beleadott, diszkosz a második helyet jelző vonal körül csapódott le, tizenegy centivel azonban elmaradt Kantertől, 66,42-t mértek neki..

Kővágó a szezonban magabiztosan versenyez, jól szerepelt a Gyémánt Ligában, Dohában harmadik, Rómában negyedik lett, míg a New York-i versenyt megnyerte. Idei legjobbja 68,21, ezzel a világranglistán az ötödik. Az Eb-döntősök közül csak Hartingnak volt jobb eredménye, már 70,66-ig jutott.

„Az időjárás határozta meg a versenyt" - nyilatkozott az MTI-nek Kővágó. „Az eső miatt nagyon csúszott a dobókör és a diszkosz is. Elsőre, gondoltam, beletrafálok, hátha összejön egy jó dobás, ez sikerült is. Aztán elállt az eső, normalizálódtak a körülmények, de a kör továbbra is nagyon csúszott, féltem a sérüléstől. A végére próbáltam még beleerősíteni, végül csak néhány centin múlott az ezüst."

A Honvéd dobója hozzátette, kiegyensúlyozott, jó formában érzi magát, így az év második felében is tudja hozni majd az eredményeket. „Az olimpián nagyjából ugyanez a mezőny lesz, mint itt, az időjárás ott is befolyásolhatja a versenyt. Szeretnék a mostaninál nagyobbat dobni, de nem tudom, mennyi kellhet a dobogóhoz."

Eredmények:

1. Robert Harting (német) 68,30

2. Gerd Kanter (észt) 66,53

3. Kővágó Zoltán (magyar) 66,42