Nem a cápák, az áramlatok állították meg

2012.07.01. 15:23

Cápaketrec nélkül akart átúszni a Kuba és Florida közötti tengerszoroson Penny Palfrey ausztrál úszónő, de feladta a kísérletet a tengeri áramlatok miatt.

Palfrey péntek reggel vágott neki a 40-50 órásra tervezett 166 kilométeres távnak, de vasárnapra virradóra, a táv háromnegyede után megállt.

Az úszónőt medúzák csípték meg, de a tengeri áramlatok miatt adta fel. Már 41 órája úszott, és 42 kilométere volt hátra, amikor helyi idő szerint éjfél körül segítséget kért és befejezte az úszást. A segítői által a Twitterrírt sorok szerint az erős délkeleti áramlatok lehetetlenné tették számára, hogy folytassa az úszást. A nő jól van.

A 49 esztendős úszó - akinek három gyermeke és két unokája van - még csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: akkor kísértette meg az ötlet, hogy a cápáktól hemzsegő vízben is kipróbálja magát, amikor tavaly a Kajmán-szigetekről Miamiba repült és lenézve meglátta a csodálatos vízfelületet.

1997-ben a 22 éves ausztrál Susan Maroney átúszta a Kubát és Floridát elválasztó szorost, de ő cápaketrecben tette meg az utat. Tavaly a 62 esztendős amerikai úszó, Diana Nyad kétszer vágott neki az útnak, de nem sikerült megtennie a teljes távot, idén nyáron azonban ismét próbálkozni akar.

Palfrey tartja a segítség nélküli nyílt óceánon úszás világrekordját 109 kilométerrel, a távot tavaly júniusban teljesítette a Kajmán-szigeteknél. Listáján számos trófea szerepel: kétszer szelte át a La Manche-csatornát, oda-vissza átúszta a Gibraltári-szorost és Manhattan szigetét is háromszor megkerülte.

Az úszónőt egy kísérőhajón 16 tagú stáb követi. Rendszeresen kap inni és enni, de a 13 méter hosszú katamaránhoz nem érhet hozzá. A cápaketrec biztonságát elektromos cápariasztóval pótolják.