Sportrajongó szinte semmiről sem marad le

2012.08.17. 18:09 Módosítva: 2012.08.17. 18:09
Elkeltek a legjelentősebb sportközvetítési jogok a következő szezonra Magyarországon. Ha mindene van, aligha marad le sporteseményről. Összefoglaljuk, mit hol láthat.

Nem nagyon van még egy olyan tematika, mint a sport a magyar televíziós kínálatban. A labdarúgó Európa-bajnokságot és az olimpiát közvetítő közszolgálati televíziós csatornák mellett négy sportcsatorna kínálatából válogathatnak a magyar nézők. Szinte nincs olyan hazai, vagy nemzetközi esemény, amelyet ne lehetne élőben követni.

Foci, minden mennyiségben

Nemcsak a magyar, de a világ legfontosabb bajnokságait, vagy kupasorozatai között válogathatnak a drukkerek. A magyar foci iránt érdeklődök a Magyar Televízióban láthatják a válogatott vb-selejtezőit és barátságos meccseit. Ugyancsak az M1, vagy az M2, valamint a Sport TV közvetíti élőben az OTP Bank Liga összecsapásokat. Minden fordulóból legalább hat meccset lehet élőben követni. Ráadásul már NB II.-es meccseket is lehet látni. A premiert a pénteki Nyíregyháza–FTC II. találkozó jelentette, amelyet a Duna TV adott, később is ezen a csatornán lehet nyomon követni a másodosztályt. A Magyar Kupa és a Ligakupa a Sport TV-é

Nincs olyan topligás bajnokság, amelyet Magyarországon ne lehetne élőben nézni. A Premier League-t a Digisport két csatornája adja. A Bundesligát a Eurosport 2. A spanyol bajnokságot a Sport TV-n lehet követni, míg a Seria A és a francia élvonal szinte minden meccsét a Sportklub közvetíti ettől a szezontól kezdve.

A legrangosabb kupasorozat, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga közvetítési joga a Digisporté, de idéntől a Sport TV-n is láthatók lesznek meccsek, ahogy szintén az utóbbi közvetíti az FA Kupát és a német kupát is.

Akinek még ez sem elég, egzotikus bajnokságokat, mint például a japánt (Eurosport 2) vagy brazilt és portugált (Digisport) is nézheti, a holland (Sport TV), sőt a lengyel első osztály is – az Eurosport 2 jóvoltából – a képernyőre kerül. A nem magyar válogatott meccseket, így a vb-selejtőzeket a Sport TV és a Digisport adja majd.

Amerika sportjai a fotelból

A Sport TV ismét megszerezte az NHL közvetítési jogait, így ha sikerül a tengerentúli jégkorong-bajnokságot irányító szervezetnek megegyezni a szakszervezettel – a bevételek eloszlása és a fizetési plafon miatt megy a vita –, akkor októbertől lesz újra NHL-közvetítés, a már eddig is sugárzott NFL-, és NBA-meccsek mellett. Még egy jó hír a jégkorongot szeretőknek. Lesz orosz bajnokság, vagyis a KHL meccsei, a European Trophy sorozat és a magyar válogatott olimpiai selejtezőjének közvetítéseit a Digisport vásárolta meg. A Sapa Fehérvár AV 19 tavalyi EBEL-meccseit a Sportklub közvetítette, minden bizonnyal ez idén is így lesz. A Digisporton pedig a hoki MOL Ligát nézhetjük.

Kézilabda, kosárlabda, vízilabda

Alig lesz olyan jelentősebb kézi-, kosár-, vagy vízilabda meccs, amelyet ne láthatnának a magyar nézők. A Digisport  adja a férfi és női kosárlabda Euroligát. A Sport TV-n lesz látható a magyar válogatott meccsei. Előbbi csatorna birtokolja a férfi és a női kézilabda Bajnokok Ligája-sorozatot. Míg utóbbin a férfi és a női vb-t lehet majd követni. A Sportklub legutóbb még közvetítette mindkét sportág hazai bajnoki meccseit. Míg a Eursoporton a spanyol kézi- és kosárlabda-bajnokság eseményeit lehetett nézni. A Digisport vízilabda-bajnokik és európai kupameccsek tudósítását vállalta.

Több csatornán bőgnek fel a motorok

A Forma-1 eseményeit az M1 tűzi műsorára, minden futamot élőben közvetít a csatorna. A MotoGP minden eseményét a Digisport közvetíti. A WTCC és a Rali-vb futamairól az Eurosport számol be, míg a Sportklubon DTM és az észak-amerikai NASCAR versenyeit lehet figyelemmel kísérni.

És ami még kimaradt

Nehéz olyan sportágat találni, aminek legjelentősebb eseményeiről ne lehetne élő közvetítést találni. Ezekben többnyire az Eurosport ját az élen. De ökölvívás (Sport TV), kerékpár (Eurosport), az atlétikai Gyémánt Liga (Digisport) mellett szinte az összes tenisztornáról (Eurosport, Digisport, Sport TV) találhatunk majd élő közvetítést.

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy milyen jó dolga van a magyar sportszerető tévénézőknek, annak csak egy rövid összehasonlítás. Csehországban, Romániában hat, Szlovákiában öt sportcsatorna van. A Sportklub hét országban sugároz, a Digisport Magyarországon kívül még Romániában, az Eurosportot meg az egész kontinensen lehet látni.