Világklasszisok a Gyulai-emlékversenyen

2012.08.20. 10:03

A londoni olimpiai bajnokok, így a kalapácsvető Pars Krisztián, a sprinter Sanya Richards-Ross és a hármasugró Christian Taylor, valamint a világbajnok gátfutó Jason Richardson és a kenyai 800-as Timothy Kitum mellett még világklasszis atléták sora vesz részt hétfőn a Puskás Ferenc Stadionban, a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj 2012 versenyen.

A várható résztvevők között öt olimpiai bajnok, nyolc világbajnok és nyolc kontinentális bajnok, további tucatnyi olimpiai, vb- vagy Eb-érmes, és számos junior világbajnok van.

Pars Krisztián ellenfelei között lesz többek között az olimpiai ötödik orosz Kirill Ikonnikov, a Londonban hatodik cseh Lukáš Melich és a vb-5. orosz Szergej Litvinov.

Férfi magasugrásban eljön Budapestre a világbajnok Jaroszlav Ribakov. Ebben a számban tíz ugrónak is legalább 2,30 m az egyéni legjobbja.

Férfi 800 méteren Timothy Kitum nem mehet biztosra. Hat futónak is 1:45.00 percen belüli a legjobbja, sőt az afrikai bajnoki ezüst-, illetve bronzérmes Anthony Chemut és Job Kinyor már 1:44.00-en belül is futott az idén.

Mindkét 3000 méteres számban afrikai parádé várható. A férfiaknál az olimpiai bronzérmes, Afrika-bajnok Edwin Cheruiyot Soi elképesztően erős ellenfelekkel megpróbálja megdönteni a Magyarországon valaha futott legjobb eredményt (7:44.99). A nőknél a kétszeres vb-ezüstérmes kenyai Sylvia Jebiwot Kibet hasonló céllal érkezik, és őt is remek vetélytársak ösztönzik arra, hogy gyorsabban fusson 3000 métert, mint eddig szabadtéren bárki Magyarországon (8:47.44 p).

Parádésnak a női 200 méteres futás mezőnye. A kétszer is a világ legjobb atlétanőjének választott, négyszeres olimpiai és ötszörös világbajnok Sanya Richards-Ross célba veszi a 200 m kétszeres olimpiai bajnoka, a jamaicai Veronica Campbell-Brown által tavaly felállított versenycsúcsot. De rajta kívül is szerepel két olimpiai bajnok - Julija Guscsina és Aleen Bailey - és egy háromszoros világbajnok - Lauryn Williams - az indulók listáján.

Férfi hármasugrásban az olimpiai és világbajnok Christian Taylor mellett pályára lép a helsinki Eb-n ezüstérmes ukrán Sheryf El Sheryf és az ugyanott bronzérmet nyert fehérorosz Alekszej Capik is.
Női 400 méteren az olimpiai ezüstérmes és ötszörös vb-ezüstérmes jamaicai Shericka Williams a legesélyesebb, de rajthoz áll a hétszeres fedettpályás világbajnok orosz Natalja Nazarova, a helsinki Eb bronzérmese, a fehérorosz Ilona Uszovics és az Európa-bajnok ukrán Natalja Pihida.

A szervezők idén is megrendezik a "TE mennyit futsz 100-on?" elnevezésű próbát, amelyre a nézők kortól, nemtől, tudásszinttől függetlenül jelentkezhetnek, és szabályos versenykörülmények között teljesíthetik a klasszikus versenyszámot, a 100 méteres síkfutást.

A hat éve elhunyt Gyulai István egykori sportriporterről, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) volt főtitkáráról elnevezett rendezvény - amelynek a mottója az idén: "Ünnepelj a győztesekkel!" - hétfő délután 14 órakor kezdődik. A belépés díjtalan, de jegyhez kötött. Jegyek a Ticket Express irodáiban kaphatók.

A Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj az idén bekerült az "Együtt az ország" elnevezésű hivatalos ünnepi rendezvények sorába, és itt lesz a londoni olimpián legsikeresebben szereplő magyar sportolók hivatalos köszöntése is 19 órától.