Keveslik a jutalmat a paralimpikonok

2012.09.18. 13:01 Módosítva: 2012.09.18. 15:44

Az összesen öt érmet nyert két kerekesszékes vívónő, Dani Gyöngyi és nem ért egyet a Magyar Paralimpiai Bizottság döntésével, amely alacsonyabb londoni díjazás mellett a jövőben magasabb felkészülési támogatást ígér. Szerintük őket így megfosztják az elmúlt négy év befektetett munkájától: a korrekt az volna, ha az új elveket most hirdetnék meg Rióra vonatkozóan - a parasportolók kritikájukat a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában mondták el.

„Reménykedtem, hogy több lesz a paralimpiai éremjutalom összege az előzetesen hallottaknál. Én például nem biztos, hogy folytatom a vívást, bár szeretném. Így engem az elmúlt négy év küzdelmeiért nem kárpótol a következő ciklus állítólag megemelkedő ösztöndíja. Engem nem boldogít, hogy hősként lemondhassak az elmúlt négy év erőfeszítéseinek jutalmazásáról” - érzékeltette a helyzetet a két ezüstöt szerző Dani Gyöngyi.

A kormány döntött

23 millió forintot ér a londoni paralimpián szerzett aranyérem, döntött  kormány. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) keddi sajtótájékoztatóján Gömöri Zsolt elnök hangsúlyozta, az elsődleges cél az volt, hogy a jutalmak összege ne legyen kevesebb a 2008-as, pekingi paralimpia díjazásánál, amikor az aranyért 20 millió járt.

Az arany 23, az ezüst 18, a bronz pedig 14 milliót ér, és az 1-8. helyezett kap pénzt
A Londonban egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot nyert úszó, Sors Tamás kifejtette: ő jelenleg rossz példa a paralimpikonok helyzetének bemutatására, inkább a szerényebb jutalomban részesülőket kellene kérdezni.
A 33 fős magyar csapat 2 arannyal, 6 ezüsttel és 6 bronzzal zárta londoni szereplését.

A három érmet vívó Krajnyák Zsuzsa hozzátette: „mi sportolók kicsit másképp látjuk ezt a vezetői kezdeményezést, hogy legyen kisebb a jutalom, nagyobb a jövendő támogatás. Mi ugyanis már végigharcoltuk a Peking óta eltelt négy évet, innen-onnan kapott családi-baráti anyagi segítségekkel. Az volna a korrektebb, ha most húznának egy vonalat, kimondva: Rióban majd kisebb lesz az éremjutalom, addig viszont magasabbak az ösztöndíjak.”

Krajnyák Zsuzsa a paralimpián. Nézze meg Nagyképes galériánkat a paralimpiáról!
Krajnyák Zsuzsa a paralimpián. Nézze meg Nagyképes galériánkat a paralimpiáról!
Fotó: Jamie Mcdonald

„A 33 fős paralimpai csapatból mindannyian munka mellett csináltuk végig a felkészülést. Nemcsak a családunknak, hanem munkahelyi kollégáinknak is lemondással járt mindez - Krajnyák Zsuzsa például az utolsó felkészülési hónapban ki is lépett a munkahelyéről. Muszáj dolgoznunk a parasport mellett, az elmúlt négy évben kapott ösztöndíjaink nem tették lehetővé, hogy kizárólag a sportra koncentráljunk, ugyanakkor az edzésmennyiségünk megegyezett az ép élsportolókéval” - jelezte Dani Gyöngyi.

Hétfőn, a Magyar Rádió Krónika című műsorában hétfőn hangzott el, hogy a jutalmak a pekingi 20 millióról 23 millióra nőnek majd, de kevesebb lesz a londoni olimpikonokhoz képest. Az olimpiai arany 35 milliót, az ezüst 25, a bronz 20 milliót ért.