Phelps és Felix az év sportolója az Egyesült Államokban

2012.09.18. 09:54

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) Michael Phelpset és Allyson Felixet választotta meg az év sportolójának. A londoni nyári olimpiai játékok 46 amerikai aranyérméből az úszó Phelps négyet, míg a sprinter Felix hármat szerzett, így nem számít meglepetésnek, hogy ők kapták az elismerést, még úgy sem, hogy a nőknél az úszó Missy Franklin négy aranyat és egy bronzot gyűjtött.

Phelps a brit fővárosban - ahogyan négy éve Pekingben is - az olimpia legeredményesebb versenyzője volt, csak neki sikerült hat érmet szereznie, s négy győzelménél többet sem aratott senki. A játékok után visszavonult sportoló az aranyak számát tekintve már Pekingben az örökranglisták élére került, a brit fővárosban pedig az érmek számát nézve is a legjobb lett (18 arany, 2 ezüst, 2 bronz).

Allyson Felix már 2004-ben, 18 évesen olimpiai ezüstérmes volt 200 méteren, majd Pekingben is második lett kedvenc távján, s noha közben három vb-címet nyert a félkörös távon, a csúcsra most ért fel: Londonban nagyon magabiztosan győzött, ráadásul a világcsúccsal első 4x100-as, illetve a szintén aranyérmes 4x400 méteres váltónak is tagja volt. Mindezek mellett 100 méteren ötödikként végzett.

A csapatok között a női evezős nyolcas, míg a parasportolóknál az úszó Jessica Long és a kerekesszékes atléta Raymond Martin lett a legjobb a USOC-nál.