Kivásárolhatják Douchev-Janicsot a szerbek

2012.09.22. 11:40 Módosítva: 2012.09.22. 12:03

A Szerb Kajak-Kenu Szövetség pénteken késő este azt twittelte ki a hivatalos twitterén, hogy nemzeti válogatottjuk három külföldi klasszis versenyzővel erősödik majd, írja a Nemzeti Sport. A szövetség egy másik posztban azt írta, hogy neveket másik alkalommal jelentik be.

A sportnapilapnak Mirko Nisovics, a Szerb Kajak-Kenu Szövetség elnöke azt mondta, hogy tárgyalások folynak a szerb olimpiai bizottsággal. Hozzátette: „ha jól tudom, szóba került a kivásárlás lehetősége”, vagyis az, hogy a szerbek fizetnének a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek Douchev-Janics Natasáért.

Sem hivatalos, sem nem hivatalos megkeresés nem volt a Szerb Olimpiai Bizottságtól – reagált a szerbek szavaira Ábrahám Attila, a magyar szövetség elnöke. „Ha megkeresés érkezik, akkor természetesen végigtárgyaljuk a lehetőségeket”.

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Molnár Zoltán azt mondta: először a két sportági szövetségnek kell megállapodnia, a MOB ezt követően engedheti el a versenyzőt, „ha a szakszövetség megadta a hozzájárulást, mi sem gördítünk akadályt a távozás elé”. Molnár azt is megjegyezte: fontos, hogy miben állapodik meg a két szövetség, mert „alapesetben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályai szerint három év kihagyás várna Natasára”. Az olimpiai chartában szerepel egy olyan kitétel, hogy ezt az időszakot le lehet rövidíteni, akár teljesen el is lehet engedni az eset körülményeinek és az érintett szövetségek véleményének figyelembe vételével.

A lap szerint a távozását már hivatalosan is bejelentő Benedek Dalma mellett Andrian Douchev szerbiai állásával nemcsak Douchev-Janics Natasa, hanem az elmúlt időszakban a Graboplast-Győri VSE színeiben versenyző sprintspecialista, Krisztian Douchev is a szerb csapatot erősítheti a jövőben. Douchevet már ki is kérték egyesületétől.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség csütörtökön jelentette be, hogy Douchev-Janics Natasa férje, az olimpiai bronzérmes Andrian Douchev Szerbiában folytathatja edzői pályafutását. Miután a bolgár szakember Kovács Lászlóval együtt eddig felügyelte a háromszoros olimpiai bajnoknő edzéseit, ezért számítani lehet arra, hogy Natasa követi őt Szerbiába.