Ivó, Milán
EUR 384,60 Ft
USD 363,18 Ft
5 °C
26 °C

Karch Kiraly is a magyar röplabdázás mellé áll

2012.09.27. 13:18A nehéz anyagi helyzetben lévő magyar röplabdasport mellé áll Karch Király, az amerikaiak legendás, magyar gyökerű játékosa, aki a tervek szerint Budapestre is ellátogat.

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Tóth Tamás, az MRSZ elnöke a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) múlt hétvégén, a kaliforniai Anaheimben tartott kongresszusán az amerikai szövetség elnökének, Doug Beal közbenjárásának köszönhetően egyeztetett az 51 éves Kirallyal, aki a sportág történetében egyedüliként teremben és strandröplabdában is olimpiai bajnoki címet nyert. Jelenleg az amerikai női válogatott szövetségi kapitánya.

"Abban maradtunk, hogy levélben ő is személyesen kéri a magyar röplabda felzárkóztatását a döntéshozóktól" - mondta Tóth Tamás. "Karch nemcsak Kaliforniából kampányol majd, hanem, ha minden jól megy, Magyarországra is eljön. Doug Beal ugyanis felajánlotta, hogy valamikor november tájékán elutaztatja Európába, programjából egy napot pedig a magyar szövetség meghívására kifejezetten nálunk tölt."

Tóth Tamás még kedden beszélt arról, az M1 Ma Reggel című műsorában, hogy az MRSZ egyedi állami támogatásban bízik, mivel a sportág nem került be a társaságiadó-kedvezményekre, az úgynevezett TAO-pénzekre számító látványsportágak sorába, és csak a harmadik csoportba kapott besorolást a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportágfejlesztési koncepciójában.
Tóth elmondta, hogy a kongresszuson - amelynek legfontosabb eleme az elnökválasztás volt, és a brazil Ary Graca 103-86-ra legyőzte amerikai ellenfelét, Doug Bealt - tájékozódott a környékbeli országok állami támogatottságát illetően.

"Sejtettem is, hogy hátul kullogunk, de azért azon megdöbbentem, hogy az európai átlag a 80-100-szorosa a miénknek. Míg mi körülbelül 20 ezer eurót kapunk egy évre, máshol ez jellemzően 1,5-2 millió euró között mozog" - tette hozzá.

Az MRSZ elnöke elmondta, hogy személyesen tárgyalt az új FIVB-elnök Ary Gracával és André Meyerrel, az Európai Röplabda Szövetség elnökével. Mindketten ígéretet tettek arra, hogy személyesen írnak levelet a miniszterelnöknek, a MOB elnökének és a sportért felelős döntéshozóknak, melyben kifejtik, hogy nehezményezik a sportág negatív megkülönböztetését, és azonnali orvoslást kérnek a helyzetre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás