Nem kell rám sok izom, az csak lelassít

2012.10.04. 01:00
Hegedűs Ákos Eb-első wakeboardban, pedig a balos pályán újra kellett tanulnia az ugrásait.

Hegedűs Ákos Európa-bajnoki címet nyert wakeboardban, a 15 éves szegedi fiú még éppen belefért a boys kategóriába, ahol 16 ország 33 indulóját komoly fölénnyel győzte le a négynapos franciaországi versenyen szeptemberben.

A toulouise-i, a város szélére épített pálya balra tart, ilyen Magyarországon nincs, csak jobbos, ezért az apjával már másfél héttel a verseny előtt a helyszínen voltak, hogy megfordítsa és begyakorolja az ugrásait. 720-akat, 900-akat forog, ez utóbbinál tehát két és fél fordulatot tesz a levegőben.

„Az ugrásokat megfordítani olyan, mint megtanulni jobbkormányos autót vezetni. Szegeden egyszer tudtam így edzeni, az utazás előtti utolsó napon a kedvemért megfordították a pályát, tudtam a másik irányba körözni."

Mi az a wakeboard?

Egy a szörfözés ihlette, extrém sport. Két fajtája van, a kötélpályás és a motorcsónakos. Az ötlet alapja a sípályákon használt kábeles sífelvonó, amely a vízisízőket képes a vízen megfelelő sebességgel szállítani. forrás: wikipédia

Ebben a korosztályban hárman, négyen tudnak olyan ugrásokat, mint ő, általában a németek, angolok, hollandok jók. Ákos a selejtezőben biztonságit ment, gond nélkül jutott tovább. A középdöntőben elsőre erős, de biztonságos gyakorlatot mutatott be, azzal továbbjutott, így másodikra már a döntőre gyakorolt.

A nyolcfős döntőt az első helyről kezdte, így utolsóként mutatta be a gyakorlatát. Elsőre olyan erős kört ment, hogy azzal meg is nyerte az Eb-t. A második körben elesett, a 900-as forgásnál vizet ért, de az már nem számított, megnyerte az aranyat. „A verseny előtt reális volt a dobogó, és az első hely is." Nem bulizós fiú, az ünnepségen úgy kellett belediktálni egy fél Bacardit.

Ákos hátrányban van melegebb országokból érkező ellenfeleivel szemben, telente nem tud vízre menni, trambulinon edz. Melegvízi edzőtáborba akkor jut el, ha összejön rá a pénz. Konditerembe jár, de a felsőtestére nem kell sok izom, hogy a trükkjei ne lassuljanak le, így saját testsúlyával dolgozik, húzodzkodik, tolódzkodik, guggolgat. „Az állóképesség a legfontosabb, az kell leginkább,  és az, hogy az izmaimmal bármerre el tudjam magam forgatni."

Novemberben a Fülöp-szigeteken lesz a világbajnokság, ott is dobogóesélyes, bár a pénz miatt az indulás még bizonytalan, a szponzorok és a szülők próbálnak segíteni. Elsős egy erős szegedi gimnáziumban, angol nyelvi osztályban, de az iskola segít azzal, hogy elengedik versenyezni, az Európa-bajnokság miatt például az év elején, az első héten már hiányzott.

„Reméljük, hogy a wakeboard olimpiai, vagy olimpiai bemutató sportág lehet 2020-ra, ha a síakrobatika is az. Az Európa-bajnokságon volt megfigyelő a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól."