A Főpolgármesteri Hivatalban köszöntötték a paralimpia érmeseit

2012.10.09. 13:28

A londoni paralimpia magyar érmeseit köszöntötték kedden a Főpolgármesteri Hivatalban. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes reményét fejezte ki, hogy a londoni paralimpiai sikerek felgyorsítanak bizonyos változásokat. Példaként említette az akadálymentesítést. Hozzátette, egy sportoló számára felemelő lehet a hazáját képviselve a dobogón állni abban a sportágban, amelyet szenvedéllyel csinál nap mint nap.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, korábbi paralimpiai bajnok, aki maga is szerepelt a londoni kerekesszékes vívóversenyeken, örömét fejezte ki, hogy legalább pozíciójából adódóan jelen lehet az ünnepi eseményen, mert ezúttal nem sikerült érmet szereznie.

"Minden egyes érem és helyezés elősegítheti a folyamatok felgyorsítását, reméljük, ez így is lesz" - utalt a 48 éves sportember Szentes Tamás beszédére.

Kiemelte, a paralimpikonoknak is megvannak a maguk hősei. Vereczkei Zsolt úszót említette, aki hat egymást követő paralimpián szerzett érmet ugyanabban a számban. Megjegyezte, politikusként viszont nemcsak a pekingihez képest megduplázódott éremtermést tartja nagy eredménynek a sport területéről, hanem például azt is, hogy vasárnap a Budapest Maratonon 19 200-an álltak rajthoz, ami abszolút rekordnak számít.

Az ünnepségen a tíz, dobogós helyen végzett sportoló közül csak Sors Tamás úszó és Pálos Péter asztaliteniszező nem tudott jelen lenni és átvenni emléklapot.

A londoni paralimpia érmesei

Arany:

Sors Tamás - 100 m pillangó

Pálos Péter - asztalitenisz

Ezüst:

Sors Tamás - 400 m gyors

Dani Gyöngyi - tőr

Tóth Tamás - 50 m gyors és 100 m gyors

Krajnyák Zsuzsa - párbajtőr

Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsa - párbajtőrcsapat

Bronz:

Szabó Nikolett - cselgáncs

Krajnyák Zsuzsa - tőr

Osváth Richárd - tőr

Biacsi Ilona - 1500 m síkfutás

Vereczkei Zsolt - 50 m hát

Sors Tamás - 100 m gyors

A magyarok két arany-, valamint hat-hat ezüst- és bronzérmet szereztek az idei, londoni játékokon, míg az előzetes elvárás nyolc-tíz dobogós helyezés elérése volt.