A nemzetközi szövetség elnöke is kiállt a magyar röplabdáért

2012.10.09. 16:20

A magyar röplabdasport támogatása érdekében levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz Ary Graca, a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) elnöke. A hazai szövetség honlapjának keddi beszámolója szerint a levelet aláírta André Meyer alelnök, az európai szövetség luxemburgi vezetője is.

A sportvezetők levelükben méltatják a magyar kormány sport iránti elkötelezettségét, megemlítik a mindennapos iskolai testnevelés bevezetését, és azt, hogy a társasági adójóváírások (TAO) révén újabb forrásokhoz jutottak bizonyos sportágak - az úgynevezett látványsportok. A brazil FIVB-elnök ugyanakkor meglepetésének ad hangot, hogy a látványsportágak közé nem került be a röplabda. Mint emlékeztet rá, ez az egyik legnépszerűbb sportág a világon, amit a londoni olimpián is bizonyított, és majdnem mindenhol egyike a testnevelés alapját adó mozgásfajtáknak.

A levélben - amelynek másolatát eljuttatták a Magyar Röplabda Szövetségnek (MRSZ) - a nemzetközi szövetség vezetője az egyenlő esélyeket hangoztatva azt kéri a kormányfőtől: támogassa, hogy a röplabda is bekerüljön a látványsportok közé.

Ary Graca megemlíti: elnökként az az érdeke, hogy munkáját jól szervezett és biztos lábakon álló nemzeti szövetségek segítsék. A jelenlegi negatív diszkrimináció miatt ezt látja most veszélyben Magyarországon, jóllehet - amint arra a levélben utal - 1947-ben a Magyar Röplabda Szövetség egyike volt az FIVB 12 alapítójának.

Az úgynevezett látványsportok közé jelenleg a labdarúgás, a kézilabda, a vízilabda, a kosárlabda és a jégkorong tartozik, ezeket lehet támogatni a társaságiadó-kedvezmények (TAO) rendszerében.

Tóth Tamás, az MRSZ elnöke a közelmúltban arról beszélt egy televíziós műsorban, hogy a szövetség egyedi állami támogatásban bízik, mivel a sportág nem került be a társaságiadó-kedvezményekkel (TAO) támogatott látványsportágak sorába, és csak a harmadik csoportba kapott besorolást a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportágfejlesztési koncepciójában.