Japánban nem vicces a mutáns kapus

2012.10.16. 13:59

Diplomácia botrány kerekedett a Franciország–Japán-barátságos futballmeccs után, mert a franciák, szerintük viccesen, a japán kapus kiváló teljesítményét a Fukusima-hatásra fogták. A France 2 olyan fotót szerkesztett, amin a kapus négy karral jelenik meg, és a rendellenességet a a radioaktív sugárzásra fogják.

d9e0016981

Ejdzsi Kavasima valóban nagyszerűen védett, egyszerűen mindent fogott, amit a franciák a kapura lőttek, és így nagy részben neki is köszönhető az 1-0-s japán győzelem.

A France 2 egyik műsorában is Kavasimát találták kulcsembernek, és a Síva-istenhez hasonlító, manipulált képen négy karral jelent meg. Ezzel még nem is lett volna baj, de a műsorvezető, Laurent Ruquier megjegyezte, hogy ez a Fukusima-hatás eredménye. A francia közönség persze nevetett.

A japán kormány nevében Oszamu Fudzsimara elfogadhatatlannak nevezte Ruquier megnyilvánulását, amikor Japán tavaly komoly válságot élt át a cunami és a fukusimai atomerőmű sérülése miatt. Japán diplomáciai útra terelte a kérdést, a franciaországi japán nagykövet levélben tiltakozott a France 2 televíziónál. A levél szerint az ízléstelen megjegyzés sérti azoknak az embereknek az érzéseit, akik elszenvedték a katasztrófát és rossz hatással van az újjáépítésben résztvevők erőfeszítéseire.

A tavaly márciusi nukleáris katasztrófában és a cunamiban több mint 15 ezer ember halt meg, és háromezer áldozatot eltűntnek nyilvánítottak.

Nem vicces

A japán érzékenységről Magyarországnak is vannak tapasztalatai: 2003-ban magyarázkodni kényszerült a TV2, miután a Micuko címet viselő sorozatukért a budapesti japán nagykövet tiltakozó levelet adott ki. A magyarországi japánok rosszallására válaszul a csatorna vezetése fikciós figurává változtatná a Stahl Judit által megformált "lófogú" karaktert.

A sportot felügyelő japán oktatási miniszter, Makiko Tanaka is megszólalt az ügyben: „Ha ez igaz, akkor a viselkedéséből mindenfajta érzékenység hiányzik. Sok ember szenvedett a nukleáris krízisben, nem tudom, hogy csinálhat valaki viccet belőle."