Mi a kezdő sportoló legnagyobb ellensége?

2012.10.21. 14:52
A kezdő sportolóknak eleinte a legnagyobb kihívást a kitartás jelenti. Adunk néhány tippet, melyeket figyelembe véve könnyebben legyőzi majd a kedvetlenségét, és megtartja lelkesedését.

1. Mielőtt edzésbe kezd, vagy akár újrakezdi a mozgást, keressen fel egy sportorvost. Egy átfogó vizsgálat kideríti, melyik sport a legalkalmasabb, és a szervezet mennyire terhelhető.

2. Kerülni kell a szervezet túlhajszolását. Ha gondolkodás nélkül beleveti magát az edzőtermi gyakorlatokba vagy komoly tempóban egyik napról a másikra futni kezd, könnyen sérüléseket szenvedhet, és hamar elmehet a kedve. A tapasztalt trénerek erőnlétének megfelelően, fokozatosan növelik a gyakorlatok intenzitását, nehézségét, nem szégyen szakértői segítséget kérni.

3. Reális, elérhető, konkrét célok kellenek. Ha túl magasra a mérce, könnyen elmehet a kedv, de kihívásra mindig szükség van, különben elvész a motiváció.

4. Edzőpartnerrel vagy csapattal együtt örömtelibb a mozgás, a lelkesedés is jobban megmarad.

5. Kezdetben heti két-három alkalommal 30-60 percet edzzen laza tempóban, hogy megalapozza erőnlétét. Inkább tovább, de könnyedebben, mint gyorsan és megerőltetően sportoljon.

6. Figyeljen a megfelelő ruházatra. Az esőben, hóban sportolásnak is megvannak a szépségei, de arra ügyeljen, hogy a verejték el tudjon távozni, kényelmes cipőt és légáteresztő, természetes anyagú öltözetet viseljen.

7. Olyan sportágat válasszon, amiben valóban örömét leli. Nem biztos, hogy megfelelnek a manapság divatos sportok. Jól gondolja át, mihez lenne kedve, és az sem baj, ha időközben vált.

8. Álljon ellen a csábításnak, és ne hagyja abba. Ha úgy érzi, kezd belefásulni a gyakorlatokba, próbáljon ki más sportokat is, elég néhány alkalom, és máris nagyobb kedvvel tér vissza a megszokott gyakorlatokhoz, edzésformához.

9. Mindig tervezze meg, mikor fog sportolni, így a mozgás lassan és fokozatosan a mindennapi tevékenységének részévé válik.

10. Ha rossz a kedve, használja ki a sport pozitív hatását, mozogjon kicsit és meglátja, jobb kedvre derül.

11. Ha fáradtan és kimerülten ér haza a munkából, akkor is sportoljon.

12 Kényeztesse magát, amikor kellemesen elfárad, masszírozza át megdolgoztatott lábait.

13. Ha nem sikerül elérnie a kitűzött célt, ne ostorozza magát, hanem gondolja át, min érdemes változtatnia, hogy nagyobb kedve legyen a sporthoz.

14. Óvja magát a sérülésektől, legyen óvatos, körültekintő és melegítsen be edzés előtt.

15. Kerülje a túlzott megerőltetést, ha panaszai vannak, forduljon orvoshoz.

16. Legyen büszke magára, akár dicsekedhet is teljesítményével. Ha néha megengedett magának egy kis pihenőt, akkor is büszke lehet magára.

(forrás: WEBBeteg, stern.de)