Elmarad a New York Marathon

2012.11.02. 22:58

A Sandy hurrikán által okozott károk miatt elmarad a vasárnapra tervezett New York City Marathon, jelentette be Michael Bloomberg, a város polgármestere, aki ezzel a döntésével a vitákat akarja elkerülni.

„Miközben a verseny megrendezése nem vonna el erőket a helyreállítástól, világos, hogy vita és megosztottság lenne belőle. Nem engedhetjük meg, hogy egy sportesemény miatt kialakult vita - még ha értelmes is - elvonja a figyelmet a kritikusan fontos munkákról, ami a vihar utáni helyreállításról, és a városunk újraéledéséről szól." - fogalmazott közleményében Bloomberg.

Korábban még Bloomberg is úgy vélte, hogy a világ egyik legnagyobb létszámú (közel 50 ezer fős) és presztízsű versenyét megtarthatják majd vasárnap, és addigra az elektromos hálózatot és a közlekedési rendszert is helyreállítják majd. A maratoni futásból származó bevételre is szükségük lett volna, úgy tervezték, hogy a befolyó 340 millió dollárt a helyreállításra költik majd.

A szervezők legutolsó információja is az volt, hogy nem marad el a verseny, Bloomberggel egyeztetve a helyreállításnak szentelték volna a futást (Race to Recover), és adományokat is gyűjtöttek volna a futóktól egy alapítvány segítségével.

A maratonira magyarok is kiutaztak, de a vihar miatt sokaknak már az eljutás is kétséges volt. A verseny szervezői azonban mindenkinek megpróbáltak segíteni az utazásban, külön leszerződtek az egyik amerikai légitársasággal. A verseny törlése az amatőr futóknak is nagyon fájó, a nevezési szabályok miatt sokaknak éveket kell várni, hogy egyáltalán elindulhassanak a maratonin.

A maratonit 1970-ben rendezték meg először, azóta minden évben megtartották. A ma ismert útvonal jellegzetes városzrészen halad át. A rajt a Staten Islandon van, a pálya érinti Brooklynt, Manhattant, Bronxot és Harlemet is, a befutó a Central Parkban van. A részvételi csúcs 2011-ben volt, 47 ezren indultak a futóversenyen.