Kiszorul az uszodájából Gyurta új ellenfele

2012.11.09. 16:05
A 200 méter mellúszás világcsúcstartója, Jamagucsi Akihiro lehet Gyurta Dániel legnagyobb ellenfele a következő években. A 18 éves úszó világcsúcsa óta pályát is nehezen kap az uszodában. Edzője szerint már most jobb Koszuke Kitadzsimánál.

Kitadzsimával évekig küzdött Gyurta, mígnem meg tudta verni a négyszeres olimpiai bajnokot. A japán válogatott edzője, Hiraj Noriszama szerint azonban a 18 éves Jamagucsi jobb teljesítményt nyújt, mint Kitadzsima ugyanilyen idősen. Csak a szeptemberben elért, 2:07.01-es világrekordja fél másodperccel jobb Kitadzsima legjobb idejénél.

A világrekord celebbé tette Jamagucsit, már a Kagosima-sziget uszodájában végzett edzéseit is nehezíti a népszerűség. „Hirtelen meredeken emelkedni kezdett az uszodát látogatók száma azután, hogy megdöntöttem a világrekordot. Azóta nem találom a formámat és a végsebességemet, nincs meg a robbanékonyságom" - mondta Jamagucsi.

Hiraj szerint természetes a jelenség, ha kimaradnak ez edzések, és ez történik, ha valaki egy kicsit elszáll magától. A Kitadzsimát is edző szakember szerint azonban Jamagucsi ennek ellenére a japán úszás új korszakát jelenti.

A világrekorder hisz benne, hogy a túlzsúfolt uszoda sem fogja megakadályozni, hogy fejlessze technikáját az isztambuli rövidpályás világbajnokságra, ahol újabb világcsúcsokat akar úszni.

A világcsúcsot 200 méter mellen rövidpályán még Gyurta tartja, 2:00.67-tel, a magát most kövérnek nevező Jamagucsi a tokiói világkupán, kedden 2:04.64-gyel győzött. Gyurta a hétvégén 2:06.16-tal nyerte a zágrábi versenyt, igaz, ő még csak most kezdett újra versenyezni az olimpia óta.

A 200-as világcsúcsa után több edző is kielemezte a japán mozgását, Nagy József szerint Jamagucsi közel ideális technikával úszik, bokáját nagyon közel behúzza a fenekéig, de ugyanakkor nem húzza be térdeit közvetlenül a hasa alá, így kisebb ellenállással tud úszni. Nagy szerint még a fordulók előtt javulhat, mert hiába vált ritmust, a sebességét nem tudja megőrizni a falig, mindig kicsit lelassul.

Jamagucsi hasonló taktikával úszik, mint Gyurta. Az edzők megszámolták, a japán 69-et, a magyar 70-et tempózott a világrekordjánál, 150 méterig mindketten széles, hosszú tempókkal úsztak, majd az utolsó 50-re gyors, rövid tempókat, 21-et illetve 22-t húztak.