Hosszú Katinka 37,5 milliót keresett

2012.11.11. 15:18
Véget ért a nyolc állomásból álló rövidpályás úszó világkupa-sorozat, amely hatalmas magyar sikerrel fejeződött be. A pénzdíjas sorozatban Hosszú Katinka egészen pontosan 169 250 dollárt keresett, de ami még ennél is fontosabb, annyi érmet hozott haza, hogy gondot fog okozni, hova rakja. A magyar úszónő a nyolc helyszínen megszerezhető 140 aranyéremből 39-et nyert meg, ami minden bizonnyal csúcs a világkupák eddigi történetében.

Hosszú Katinka a sorozatot lezáró szingapúri verseny második napján megnyerte a 400 vegyest (4:27.96 p), aztán a 200 pillangót (2:05.85) is, majd a 400 gyors hetedik helye (4:13.67) után 100 vegyesen harmadikként zárt (59.97 mp).

Ezzel egészen elképesztő eredményt ért el, 53 érmet nyert. A 39 arany mellett 8 ezüsttel és 6 bronzzal gazdagította a kollekcióját.

A pénzdíjas sorozatban az arany 1500 dollárt, az ezüst 1000, míg a bronz 500 dollárt ért, így Hosszú összesen 69 250 dollárt úszott össze az október 2-a óta tartó világkupában. A kiírás szerint a legjobb eredményt elérő férfi és női győztest külön díjazták, Hosszú emellé még a 100 ezer dolláros fődíjat is hazavihette.

Érdekesség megjegyezni, hogy a férfiaknál tavaly első Chad Le Clos 45 ezer dolláros nyereményről és eredményeiről mondták azt a szakértők, hogy ez sokáig felül nem múlható csúcs.

A másik magyar induló, Jakabos Zsuzsanna vasárnap háromszor állhatott dobogóra egy arany, egy ezüst és egy bronzéremmel összesen háromezer dollárt keresett. Előbb Hosszú mögött második lett 400 vegyesen (4:28.31), aztán harmadik 200 pillangón (2:07.44), végül Hosszú Katinkát is megelőzve győzött 100 vegyesen (59.73). Jakabos így az összetettben Hosszú mögött a második lett és 34 750 dollárral gazdagodott.

A férfiaknál nem került magyar a legjobb 25 közé. Cseh László az első öt versenyen ért el dobogós helyezéseket, amelyekért 9000 ezer dollárt kapott, Kis Gergő egy arannyal és egy ezüsttel zárta 2012-es, rövidpályás világkupát.

Kiss László szövetségi kapitány elégedetten értékelte Hosszúék világkupa-sikereit, miként dicsérte a londoni olimpiai bajnok Gyurta Dánielt is, aki a 200 mell döntőjét a világ idei legjobb idejével nyerte szombaton a bécsújhelyi nemzetközi versenyen.

„A százhalombattai országos bajnokság több figyelemre méltó eredménye után a magukat külföldön megmérető válogatott versenyzőink teljesítménye is igazán biztató az idei rövidpályás Európa- és világbajnokság előtt - szögezte le a szakvezető. - Dani munkából úszta magát a világranglista élére, és bár ő az Eb-n nem indul, a vb-re kiélezett formában utazhat majd el."

A kapitány szavai szerint ugyanakkor kettős érzések dúlnak benne Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna vk-szereplésével kapcsolatosan.

„Le a kalappal előttük, amiért és ahogyan végigversenyezték a több hetes Világkupa-sorozatot, és bizakodom, hogy jól fognak úszni a november végi franciaországi Európa-bajnokságon és a decemberi, isztambuli világbajnokságon egyaránt. Ugyanakkor bosszankodom is, amiért most teljesítenek ennyire jól, és nem az olimpián, ahol bizony szerepelhettek volna jobban is" - mondta.

„Bizony, ha például Katinka hamarabb hazajön Amerikából az olimpia előtt, biztos, hogy jobb eredményt ért volna el Londonban. Ugyanakkor amit a mostani vk-n produkált, az páratlan, hiszen összesen több, mint százszor indult a különböző számok selejtezőit és döntőit tekintve, és több mint félszáz érmet nyert. Szóval nem kell irigyelni őt, és a pénzéért is keményen megdolgozott."