Árverezik a bedőlt sávolyi MotoGP-pályát

2012.11.20. 14:46
A licit 1,5 milliárdról indul, a telken lévő követelés ennek több mint a duplája, eléri a 3,5 milliárdot. Ha két árverés is sikertelen lenne, akár féláron is el lehet vinni a 200 hektárt.

Október 13-a óta online árverésen próbálják értékesíteni a tervezett MotoGP-pálya, a Balatonring területét. A 195 hektáros, belterületbe vont földdarabon lett volna a tervezett motorospálya aszfaltcsíkja, a területen nincsenek épületek, évek óta érintetlen, a betonozást előkészítő földmunkák sem látszanak, a helyet ellepte a méteres gaz.

Virágos rét a GP-pálya helyén
Virágos rét a GP-pálya helyén
Fotó: Nagy Attila / Index

Az árverés december 12-én, 14 óráig tart, a kikiáltási ár 1,5 milliárd forint, a minimumár 750 millió, a licitlépcső 15 millió forint, az érdeklődőknek 150 milliós árverési előleget kell letenniük.

A Balatonring rövid története

A magyar állam összesen 35 milliárd forintot (20 milliárd forint állami támogatást és 15 milliárd forint állami hitelgaranciát) adott volna a gyorsasági motorpályára, melynek alapkövét 2008 őszén tették le, földmunkáit 2009 nyarán kezdték. A pénzügyminisztérium szakértői azonban kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartották a Balatonring megépítését, így az építkezés 2010 tavaszán félbeszakadt. A motorpálya 2008 óta kiemelt beruházásnak számít, ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a kormány biztosítja a gyorsított, szinte egyablakos ügyintézést az egyébként bonyolult közigazgatási hatósági engedélyeztetési eljárásban, de semmilyen anyagi segítséget nem nyújt.      

Az ingatlan bármikor megtekinthető, az árverési adatok szerint nincs olyan személy, akinek sikeres árverés esetén sem kell kiköltöznie, a telket bányaszolgalmi jog, vezetékjog, és földmérési jelek elhelyezését biztosító használati jog terheli.

Végrehajtási és zálogjogok a sávolyi motorospálya telkén

- Sávoly Község Önkormányzata, végrehajtási jog 195 millió forint értékben
- Share Szennyvíztisztító és Szolgáltató Kft., önálló zálogjog 393 millió forint értékben
- Nemzeti Adó- és Vámhivatal, végrehajtási jog 154 millió forint értékben
- Sávolyi Termálcentrum Kft., végrehajtási jog 9,7 millió euró értékben (2,7 milliárd forint)
Összesítve hozzávetőlegesen 3,5 milliárd forint.

Az ingatlan a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-é, a tulajdoni lapról látszik, hogy számos végrehajtási jog, és zálogjog terheli.

Két sikertelen árverés után félpénzért vihetik

Dr. Schmidt Zoltán, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára elmondta, ha jogerős bírósági határozat, közjegyzői okirat van, akkor a végrehajtás elindulhat.

„A végrehajtó bejegyzi a végrehajtási jogot, amely elidegenítési tilalmat is jelent. A végrehajtási eljárásokban mindig a fokozatosság elve érvényesül, először felszólítják az adóst, majd megpróbálják a bankszámláját terhelni, ezt követi az ingó javak végrehajtása, és legvégső esetben következik az ingatlan-végrehajtás. Fontos, hogy az adós az eljárás bármely szakaszában teljesíthet, rendezheti adósságát."

Az ingatlan becsértékét az adó- és értékbizonyítvány alapján állapítják meg, amely összeget is megjelöl. „Ezt a bizonyítványt a pálya esetében a marcali önkormányzat állította ki, mivel a sávolyi polgármesteri hivatal jelezte, hogy érintett az ügyben."

A marcali önkormányzat nem árulja el, miért 1,5 milliárdról indult a licit. „Az ő kompetenciájuk, hogy a saját maguk által készített iratot a nyilvánosság elé tárják-e vagy sem. A javasolt összeget a végrehajtó általában elfogadja, most is így történt."

Erről minden érintett értesül, 15 napon belül lehetőségük van kifogással élni. „Ez ebben az esetben nem történt meg, így a becsérték összegének meghatározása jogerőssé vált. Ha nincs érvényes ajánlat, és az árverés meghiúsul, akkor a végrehajtó változatlan összeggel új árverést ír ki. Ez elméletileg akárhányszor megtörténhet, de általában két sikertelen árverés után, a hitelező az eredeti árverési összeg feléért (annál kevesebbért nem) átveheti az ingatlant, és ennek az összegnek a felét le kell tennie készpénzben."

Ki kezdeményezte az árverést?

Az ingatlanon a sávolyi Önkormányzatnak 195 millió forint értékben van végrehajtási joga. Bobek József, a település polgármestere ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy „tudomásom szerint a mai napon nem áll fenn tartozás." Ez ellentmond a tulajdoni lapon lévő bejegyzésnek.

A NAV nem ad ki információt a 154 milliós végrehajtási jogáról, Linczmayer Szilvia adószakmai szóvivő szerint az adóhivatalt köti az adótitok.

Az ingatlan tulajdonosa, és a legnagyobb, 9,7 millió eurós követeléssel előálló cég, a Sávolyi Termálcentrum Kft. között bonyolult kapcsolat van, amint azt az Index hónapokkal ezelőtt részletesen megírta. A pályának és a kölcsönt jegyző, jelzálogot a területre bevezető cégnek közös a tulajdonosa.

Ki kicsoda egyáltalán?

A Motorcentrum Kft., és a csaknem 400 milliót követelő Share Szennyvíztisztító és Szolgáltató Kft. is több szálon is összekapcsolódik, van több olyan személy, aki mindkét cégben vezető tisztségviselői szerepet töltött be, vagy tölt be most is. Ennek ellenére a Share Capital cégcsoport az Index.hu kérdéseire nem válaszolt (miből adódott a követelésük, milyen kapcsolatban vannak a fent említett többi céggel, ők indították-e a felszámolást), semmilyen információt nem adott.

A december 12-ig tartó árverésre érvényes licit még nem érkezett.