Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Sport-Oscar: Se Raikönnen, se Risztov

2012.11.23. 13:49 Módosítva: 2012.11.23. 14:01

A Laureus Sport Akadémia, a világ negyvennégy emblematikus sportolóját összegyűjtő szervezet közzétette, kiket jelöltek a sport Oscar-díjaként is értelmezhető elismerésre, amelyet jövőre Rióban adnak át.

Magyar szempontból a visszatérők kategóriája volt a legérdekesebb, mert Risztov Éváról nagy terjedelem írt olimpiai bajnoki győzelme után mind a BBC, mind a Reuters. Az úszónő ugyanis éveket hagyott ki, és a tíz kilométert úgy nyerte, ahogy még senki, szinte végig vezetett.

Risztov nem kapott jelölést, ahogy meglepetésre Kimi Raikkönen sem, aki harmadik jelenleg a Forma-1 összetett pontversenyében, és nemrégiben nyert újra futamot.

Golfban egyéniben és csapatban is érkezett jelölés, a krikettező Yuvraj Singh is versenyben van.

A német férfi evezős nyolcas kissé értelmezhetetlen kategória, még ha olimpiai bajnoki címig is jutottak Londonban 1988 után.

Az amerikai mellúszó Eric Shanteau váltóbeli aranyával szolgált rá a jelölésre, visszatérése Lance Armstrongéhoz fogható, hiszen hererákot diagnosztizáltak nála két éve, de már tavaly is világbajnok volt Phelpsszel, Lochte-val váltóban.

Felix Sanchez (400 gát) és Tirunesh Dibaba (10000 m) atléták olimpiai bajnokok lettek - előbbi nyolc, utóbbi négy év után -, a jelöltségük vitán felül áll. A kerékpáros Anna Meares a sprintversenyt nyerte meg.

Magyar jelölt eddig egyszer volt, a kerekes székes vívó, Krajnyák Zsuzsa.