Doppingolt az athéni olimpián a bronzérmes súlyökő

2012.11.27. 18:19

Szvetlana Kriveljova orosz súlylökő az egyike  annak az öt sportolónak, akiknek a 2004-es athéni olimpián adott mintájában az idei újraelemzéskor doppingszert mutattak ki.

Az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke, Valentyin Balahnyikov kedden megerősítette, hogy a nyolc éve olimpiai bronzérmes exsportolót már értesítették az eljárásról.

A 43 éves Kriveljova - aki korábban, az 1992-es barcelonai játékokon aranyérmes volt - 2004-ben negyedik lett, és utólag lépett előre a harmadik helyre, miután honfitársát, Irina Korzsanyenkót doppingvétség miatt megfosztották aranyérmétől.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn adott tájékoztatást arról, hogy várhatóan jövő héten kerül napirendre annak az öt sportolónak a doppingesete, akiknek az athéni játékokon adott mintájában az idei újraelemzéskor tiltott szert mutattak ki.

A NOB orvosi bizottsága még április közepén közölte, hogy az athéni játékok alatt leadott közel 3000 mintából néhányat fejlettebb módszerekkel újbóli ellenőrzésnek vetettek alá, és júliusban kiderült, ezek között ötben szabálytalanság nyomaira bukkantak.

A NOB szabályzata szerint a doppingtesztek újbóli ellenőrzésére az olimpia végétől számított nyolc éven belül van lehetőség, és pozitív minta esetén büntetés is kiróható a vétkes sportolóra. Ezt a szabályt a 2004-es játékok ideje alatt hozta a szervezet. A 2006-os torinói téli olimpián levett minták újbóli tesztelése nem hozott pozitív eredményt, ugyanakkor a 2008-as pekingi nyári olimpián levett vizeletek megismételt vizsgálatakor szintén öt sportoló esetében bukkantak doppingszerek nyomaira.

Az ügy magyar vonatkozása, hogy az utólag lebukott atléták között lehet a kalapácsvető Ivan Tyihon, akit a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kérésére a fehéroroszok Londonban a selejtező előtt visszaléptettek, mert a 2004-es athéni olimpián és a 2005-ös helsinki világbajnokságon adott mintáinak ismételt vizsgálata során tiltott szer nyomaira bukkantak az ellenőrök. Tyihon az athéni olimpián ezüstérmet szerzett, miután a győztes Annus Adriánt doppingvétség miatt megfosztották az első helytől. A Londonban aranyérmes  Pars Krisztián 2004-ben az ötödik helyen végzett.

Tyihon négy éve, Pekingben harmadik lett honfitársa, a 2004-ben negyedik Vagyim Gyevjatovszkij mögött, de a NOB doppingolás miatt mindkettőjüket kizárta, s eltiltotta. Így a negyedik Pars Krisztián a második helyre léphetett volna előre. A két fehérorosz azonban fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely 2009-ben eljárási hiba miatt megsemmisítette a NOB döntését.