Az EU sportigazgatóit a TAO-tapasztalatok érdekelték

2012.11.30. 14:23

A látványsportágaknak adott társaságiadó-kedvezmények (TAO) magyarországi tapasztalatairól tájékozódtak az európai uniós tagországok szakértői és sportigazgatói kétnapos nicosiai tanácskozásukon.

A TAO-kedvezmények hatásairól az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkárságának tanácsadója, Reinhardt Ákos számolt be. Kiemelte, hogy a sport piaci támogatóit ösztönző, Európában újdonságként tavaly bevezetett adókedvezmények rendszere óriási lökést adott az öt sportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) fejlődéséhez, finanszírozási hátterük megszilárdításához.

A szakember beszámolójából kiderült, hogy a közvetett állami támogatási forma eredményeként Magyarországon 15 százalékkal nőtt az utánpótláskorú igazolt versenyzők száma az érintett sportágakban. A piaci szféra egy év alatt az adókedvezmény igénybevételének eredményeként az addigi támogatási arányhoz képest megháromszorozta részesedését a magyar sportfinanszírozásban.

Amint az Emmi pénteki közleménye jelzi: az állami sporttámogatások szabályozásáról szóló egyeztetésen a 27 uniós tagállam kormányzatát képviselő EU-s sportigazgatók körében komoly érdeklődést váltott ki a magyar újításként bevezetett TAO-konstrukció.