12 évesen úgy fut, mint Usain Bolt

2012.12.13. 16:01

Még csak 12 éves, de máris azt találgatják, hogy a száz méteren 11.72-t futó James Gallaugher elérheti-e valaha Usain Bolt szintjét.

Az ausztrál sprinter már eddig is jó eredményeket ért el, de amit egy ausztrál regionális bajnokságon csinált, az mindenkit lenyűgözött. Gallaugher a 4x100-as váltó utolsó tagjaként több mint 20 méteres hátrányt dolgozott le, és nyerte meg csapatának a versenyt.

Ekkor mérték a 11.72-t is neki, ami ugyan nem összevethető a térdelőrajtból elért időkkel, de ilyen jó időt még egy 12 évesnek sem mértek. Száz síkon 11.90-es a hivatalos ideje. Gallaughernek 200-on is egészen jó az eredménye, 23.83-t tud, ami korosztályának leggyorsabbjai között van.

Teljesítménye a 200-on és 400-on is olimpiai bajnok Michael Johnson figyelmét is felkeltette, már szerződést és ösztöndíjat is ajánlott az ausztrál fiúnak.

Hiába fut most jó időket Gallaugher, nehéz megjósolni, hogy mire viheti. A legtöbb futó az ugrásszerű fejlődés után már csak nagyon nehezen tud századokat vagy tizedeket faragni a legjobb idején. Az ausztrál edzője úgy véli, Gallugher hamarosan 10.9 körül is futhat. De ahogy a nemrégen feltűnt 16 éves japán rekorder, úgy Gallaugher sem biztos, hogy képes lesz beférkőzni a világ legjobb sprinterei közé. Már az is nagy eredmény lehet, ha képes lesz 10 másodpercen belül futni, de még nyolc-tíz éve is lehet, hogy kiderüljön, van-e esélye Usain Bolt 9.58-as világrekordját akár csak megközelíteni is.

Hogy látjuk-e valaha a ausztrált világversenyen döntőt futni, az nemcsak edzésein múlik, a fiú az atlétika mellett rögbiben is érdekelt, ahol szintén számítanak a gyorsaságára, már négy profi klub is érdeklődik iránta. Gallaughert egyelőre ez nem érdekli. „A rögbi sokkal érdekesebb, mert társakkal játszok, de én futó akarok lenni, mert jó érzés legelöl lenni."